Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konečná vystoupila na EHP

Kateřina Konečná (vpravo) na zasedání Evropského parlamentu pro zdraví

 

 

V úterý se v Bruselu konalo poslední zasedání tzv. Evropského parlamentu pro zdraví (European Health Parliament), na kterém vystoupila jako jediný český zástupce europoslankyně GUE/NGL Kateřina Konečná.

Chtěla tak podpořit důležitý panevropský projekt, jehož účelem byla konstruktivní debata a prezentace návrhů 80 expertů, kterak efektivně posunout evropské zdravotnictví do nové éry. Vyznačovala se především spoluprací států EU na mezinárodní a nadnárodní úrovni.

Europoslankyně Konečná zejména ocenila, že se experti věnovali mechanismům, které umožňují větší zapojení pacientů do systému. Pacienti by měli být informovanější, aktivnější a měli by mít větší možnost participace na procesu rozhodování. »Daří se nám zapojit občany do preventivních kampaní. Daří se nám odhalovat časná stádia onemocnění a tím snižovat náklady na jejich terapii. Pořád to ale nestačí. Je nezbytně nutné zdůrazňovat pacientům, že nejlevnější léčba je prevence. Je nutné zabezpečit pacientům dostatek informací a prostor pro rozhodnutí, že je lepší jejich finance do péče o vlastní zdraví investovat v době, kdy jsou zdraví,« shrnula europoslankyně Konečná svůj pohled na danou problematiku. Více informací o projektu na http://www.healthparliament.eu.