Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kritici mi dnes dávají za pravdu

 

Rozhovor Haló novin se zastupitelem města Tábor a předsedou OV KSČM Ladislavem Šedivým

Jak byste zhodnotil coby zastupitel města Tábor uplynulé čtyři roky? Co se zastupitelům za KSČM především povedlo?

Bylo by toho za čtyři roky určitě více. Pro ilustraci jen několik příkladů:

 

 

 

Když radnice nechala namontovat do většiny městských bytů termoventily, zaplatili je občané. Šlo o několik desítek milionů neoprávněného zisku. Kritizovali jsme tento stav několik let a hledali legislativní oporu. Nakonec radnice přes Bytes vrací tyto částky lidem ve slevě v nájemném.

Protestní akce proti zbytečnému zvyšování parkovného ve městě, kterou jsme uskutečnili na parkovišti u Kotnova, přinesla ale své ovoce. Řidiči nemuseli plnit kasu města na úkor svých peněženek.

Starostovo hnutí Tábor 2020 i on osobně prosazovali variantu lehké lávky pro pěší a cyklisty přes nádraží ČD. Také jsme zaujali negativní postoj a dnes je zde plnohodnotný most, který spojuje blanické předměstí s centrem. Katastrofické scénáře Tábora 2020 o zahlcení města dopravou se nenaplnily.

Zcela zásadně negativní postoj jsme měli k prodeji Střelnice podnikateli Dvořákovi za pouhých 5 milionů korun, když jsme do ní dali z rozpočtu 22 milionů plus původní hodnotu stavby a pozemků. Ani naše dlouhodobé aktivity však nezabránily starostovi Fišerovi a jeho koaličním kolegům, aby rodinné stříbro města pod cenou prodal.

Na zbytečné náklady na externí právní služby upozorňuje i nejvyšší kontrolní úřad. Přesto město používalo za mnohamilionové sumy pražskou advokátní kancelář, a to i na případy mimo smlouvu s ní. Výsledný efekt je přitom dodnes nulový. Po naší intenzivní kritice tato spolupráce přestala, trvá jen podle smlouvy v případě Komora. Podle našeho názoru mnoho peněz pro nic.

Poslední případ kritiky a negativního postoje k původně neskutečně vysoké 50 milionové investici, a posléze 14 milionové v první etapě, do rekonstrukce Sokolské plovárny. Výsledný efekt – návrat do původního stavu.

Jak probíhala, resp. probíhá, spolupráce s hnutím Tábor 2020 a celou koalicí?

Neprobíhá. Po celé čtyři roky radniční koalice (ČSSD, Tábor 2020, TOP 09) odmítala jakýkoliv náznak spolupráce nejen s KSČM, ale i většinou opozičních stran a hnutí. Starosta Jiří Fišer (Tábor 2020) se dokonce vyjádřil, že s komunisty se nebaví, a této své tezi zůstal věrný po celé čtyři roky. Za přispění koaličních kolegů v zastupitelstvu házeli společně všechny rozumné návrhy opozice, i naše, pod stůl. Jediným členem koalice, se kterým máme sporadické kontakty, je táborská ČSSD. Ta, i když byla vítězem předchozích komunálních voleb, vzdala své ambice na ovlivňování táborské komunální politiky. Dominanci má starostovo hnutí Tábor 2020.

Co byste uvedl jako největší aktuální problém, který trápí občany Tábora?

Jednoznačně je to doprava. Zanedbané dopravní řešení z minulých let, které zhoršila rekonstrukce hlavního dopravního uzlu Tábora – Křižíkova náměstí – jsou příčinou velkých dopravních komplikací v centru města. Občany tato situace velmi trápí a kritizují ji na nejrůznějších fórech. Panují obavy, aby se stejně neprofesionálně provedená rekonstrukce neopakovala v případě Budějovické ulice. Ta se plánuje na příští rok. Její projekt je ovšem tak nevyhovující, že ho odmítli i koaliční zastupitelé. Rozvoj cyklostezek, což je starostův koníček, nabývá takových rozměrů a finančních nákladů, že lidé veřejně odsuzují jejich další rozvoj. Poukazují na to, že by se městské peníze měly raději vynakládat na opravy silnic a chodníků, které jsou mnohdy v nevyhovujícím stavu.

V jednom ze svých komentářů jste označil zoologickou zahradu jako kapitolu samu pro sebe. Mohl byste našim čtenářům celou kauzu přiblížit, a jakou roli jste hrál, resp. stále hrajete, vy osobně?

Nikdy jsem neřekl, ani veřejně neprohlašoval, že jsem zásadně proti zoologické zahradě. Naopak bych ji vítal, kdyby její zřizovatelé postupovali v duchu platných zákonů, v souladu s územním plánem a další legislativou, svůj záměr také konzultovali v souladu se zájmy města a obyvatel v této lokalitě, což se nestalo. Ve veřejných zdrojích je možné dohledat rozhodnutí stavebních úřadů o odstranění nepovolených staveb, které management zoo už několik let nerespektuje. Ostatně, nikdy ani nepožádal o stavební povolení na výstavbu zoo.

Musel by totiž vybudovat odpovídající infrastrukturu, včetně komunikací, parkovišť a sociálního zázemí. To všechno je trnem v oku obyvatelům Větrov, kterým to, v jindy klidové zóně, přináší nejeden problém. Zejména hlučnost, prašnost, zápach, a také nerespektování dopravního značení autobusy a auty návštěvníků. Jde o všeobecný nekoordinovaný chaos. Byl jsem od začátku proti takovému způsobu budování zoo, zastával jsem stanoviska stavebního úřadu a kritizoval nekonání radnice. Ti, kteří kritizovali mé postoje, mi dnes většinou dávají za pravdu.

S čím půjdou táborští komunisté do nadcházejících komunálních voleb?

Náš volební program jsme vytvořili ve spolupráci s odborníky v nejrůznějších oblastech. Specifikujeme v něm možné trendy jejich rozvoje a reagujeme na nejpalčivější problémy města. Jen namátkou: v dopravě navrhujeme přehodnocení dopravní situace na Křižíkově náměstí. V bydlení chceme podpořit další výstavbu sociálních a startovacích bytů, odsuzujeme současnou privatizaci městského bytového fondu. Ta je založena na tržních cenách, chtěli bychom, aby nájemníci byty odkupovali za ceny odhadní, tedy skutečné. V sociální oblasti podporujeme výstavbu nových kapacit domova důchodců a rozšíření terénní péče o seniory. Rovněž bychom chtěli prosadit bezplatné jízdné v MHD pro školáky. Je toho samozřejmě mnohem více...

A jak bude vypadat vaše kampaň?

Vycházíme především z toho, že usilovně pracujeme celé předchozí čtyři roky. Občané jsou o naší činnosti, záměrech i úspěších informováni pravidelně v tisku, navázali jsme mediální spolupráci s některými TV a pravidelně vydáváme svůj zpravodaj, který se distribuuje do schránek. Rovněž jsme aktivní na stránkách internetového deníku Tábor dnes. Vzhledem k tomu nebude naše kampaň rozhodně barnumská, což je dáno i finančními možnostmi. Počítáme s předvolebními zpravodaji, novinami a prezentací na výlepových plochách.

Jak byste vyřešili otazníky kolem odpočinkové zóny Komora? Máte konkrétní řešení?

Radniční koalice s námi tradičně nekomunikuje, proto nemáme dostatek informací k vývoji případu. Po dubnovém rozhodnutí brněnské instituce o ceně pozemků však máme zato, že by mělo padnout rozhodnutí co nejdříve. Majitelka pozemků však zřejmě cenu nájmu navrhovanou městem neakceptuje a případ mají v rukou právníci. Máme však dojem, že se hraje hra na zdržovanou a případ chce současné vedení radnice hodit na své nástupce. Pokud nedojde v brzké době k dohodě, je následující postup a řešení zřejmě v rukou soudu. K tomu zřejmě bude muset dojít.

Jak hodnotíte politiku táborské radniční koalice ohledně sportu? Co by se mělo především zlepšit?

Kapitola sportu je nejen podle našeho názoru velice silně městem podporována. Otázkou ovšem je, kam tyto peníze směřují. V tuto chvíli bychom měli přehodnotit dotování vrcholového sportu. Ten v podmínkách města naší velikosti nemůže získat silné sponzory a městská pokladna nároky vrcholových hokejových a fotbalových klubů určitě neutáhne. Naší prioritou je široké sportovní vyžití všech občanů města a podpora mládežnického sportu v klubech a oddílech.

Jedním z témat, na které KSČM dlouhodobě programově poukazuje na republikové linii, je nezaměstnanost. Jak jste na tom po této stránce v Táboře a okolí, a jaké konkrétní kroky by se daly pro její snížení učinit?

Náš region patří dlouhodobě k těm s nejvyšší nezaměstnaností. V táborské aglomeraci ukončila v poslední době svou činnost celá řada větších podniků, fabrik a dalších výrobních zařízení. Kritizujeme především skutečnost, že několik vedení města prakticky od porevolučních dob zanedbalo rozvoj a obsazenost naší průmyslové zóny. Ta prakticky až na několik menších výjimek zeje prázdnotou. Je to i v důsledku špatné dopravní obslužnosti, do průmyslové zóny nevede napojení z dálnice ani z jiných směrů.

To, co se dvacet let zanedbávalo, zřejmě již nedoženeme. Velké investory stáhl do své úspěšné průmyslové zóny Písek a potenciálně se další silní nevyskytují. Proto bychom se v rozvoji zaměstnanosti měli poohlédnout intenzivněji jinde. Jedním z námětů je zaměřit se na rozvoj turistického ruchu a s tím související rozvoj terciální sféry. Služby v nejrůznějších oblastech činnosti mohou nabídnout nová pracovní místa. Je ovšem třeba vytvořit takové městské zázemí, které by turisty přitáhlo. I zde máme připravenu celou řadu projektů.

Kraje aktuálně řeší i problémy ve zdravotnictví. Co nejvíce pálí lékaře, tedy zaměstnance, ale i pacienty táborské nemocnice?

To by byla otázka spíše na zřizovatele, tedy krajský holding. Jako člen dozorčí rady táborské nemocnice mohu konstatovat, že po stránce materiální, vybavenosti moderní přístrojovou technikou a po rekonstrukci lůžkové části i starého pavilonu, patří zřejmě k nejlepším na jihu Čech. Podařilo se rovněž úspěšně uzavřít kolektivní smlouvu se zaměstnanci, takže ani zde nevidím problém. Naše nemocnice byla dlouhodobě v kladných číslech, ale po zrušení zdravotnických poplatků se dostává mírně do problémů. Tady bude asi nutná intervence státu a novelizace úhradové vyhlášky. Na tahu je nyní stát.

Jak L. Šedivý hodnotí coby člen ÚV KSČM výsledek strany ve volbách do Evropského parlamentu? A s čím by byl osobně spokojen v nadcházejících komunálních a senátních volbách? Črěte ve čtvrtečních tištěných Haló novinách.