Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kritika, chvála i neutralita

Prezident Miloš Zeman hovořil na Valném shromáždění OSN. ILUSTRAČNÍ FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Různě hodnotí projev Miloše Zemana na Valném shromáždění OSN čeští politici. S největší kritikou přišel předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Tu ale odmítl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

»Pan prezident je tady v pozoruhodném souladu s tezemi, které propaguje ruský prezident Vladimir Putin. Nějak pozapomněl na Ukrajinu,« uvedl předseda TOP 09 a dodal, že ukrajinská delegace z těchto důvodů při Zemanově projevu odešla.

Vojtěch Filip považuje Schwarzenbergovo vyjádření za prapodivné. »Nevím, odkud zná pan Schwarzenberg teze pana Putina. Jsem přesvědčen, že fabuluje,« uvedl Filip. Vyjádření k Ukrajině Filipovi v projevu nechybělo. »Pokud se tam mělo něco dalšího zmínit, je to vztah mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Současný ekonomický nátlak USA na Evropu je totiž zcela nepřiměřený,« uvedl Filip. Jinak podle něj Zemanův projev nevybočil z jeho obvyklé linie. »Byl to očekávaný projev. Pan prezident dlouhodobě považuje islámský terorismus za velkou hrozbu, takže na toto téma položil velký důraz. Ale navrhl i pozitivní řešení,« ocenil Filip.

 .

Neutrálně hodnotil vystoupení českého prezidenta ministr obrany Martin Stropnický (ANO). »Jeho návrh řešení je pro mne věcí známou a v celé řadě bodů se s ním lze jenom ztotožnit,« řekl Stropnický.

Zeman ve svém vystoupení volal po společném postupu proti teroristům, který by řídila Rada bezpečnosti OSN.