Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM chce návrat ke dvěma sazbám DPH

30. 9. 2015
FOTO - pixabay

 

 

Zrušení tří sazeb daně z přidané hodnoty a návrat ke dvěma sazbám, a to v hodnotách 21 a deset procent, navrhují komunisté formou pozměňovacího návrhu k zákonu o elektronické evidenci tržeb. Novinářům to v úterý řekl stínový ministr financí Jiří Dolejš (KSČM).

Zdůraznil, že komunisté tím plní svůj předvolební slib. »Už ve volbách 2013 jsme slibovali voličům, že se přičiníme o snížení DPH. Je to proto, že statisticky lze doložit, že v Čechách je nadprůměrné zdanění spotřeby a podprůměrné zdanění korporací,« řekl Dolejš.

Vzhledem k tomu, že opoziční návrhy jsou ve sněmovně neustále odsouvány, není podle Dolejše jisté, zda se všechny dočkají projednání do konce tohoto volebního období. »Zbývá tedy málo času, a protože bychom tuto diskusi rádi otevřeli, tak jsme načetli tyto návrhy do tisku, který souvisí s elektronickou evidencí tržeb,« vysvětlil poslanec. Zvolený postup je podle něj zcela logický, protože sama vláda v daném tisku upravuje DPH tím, že hotelům a restauracím nabízí přesun do snížené sazby. »My navrhujeme zrušit tři sazby DPH, vrátit se ke dvěma sazbám, i když zatím jenom v hodnotách 21 a deset procent,« uvedl Dolejš. Původně totiž komunisté slibovali voličům návrat do roku 2007, kdy byly sazby devatenáct a pět procent.

Podle Dolejše je jasné, že tento zásah do DPH by znamenal i určitý výpadek inkasa tohoto daňového titulu, proto je součástí pozměňovacího návrhu i návrh na vybilancování rozpočtu v oblasti korporátní daně. »Navrhujeme druhou sazbu, která by se týkala firem, které dosahují ročního zisku většího než deset milionů korun. Malé firmy by tedy zůstaly na devatenácti procentech a velkým firmám s velkým ziskem by se sazba zvýšila,« vysvětlil stínový ministr. Návrh podle něj počítá se zvýšením až na třicet procent, komunisté jsou ale ochotni o tomto číslu diskutovat. »V každém případě bychom ale byli rádi, aby se navýšila korporátní daň pro velké firmy, ať už jde o firmy v oblasti finančnictví, informačních technologií nebo také tabákové firmy, které odvádějí svým zahraničním vlastníkům nemalé dividendy,« uvedl Dolejš. Toho, že by tyto společnosti z ČR utekly jenom proto, že se sáhne na sazby, které jsou srovnatelné s okolními zeměmi, se prý neobává.

Nižší daň pro noviny a časopisy

Dolejš připomněl také druhý návrh, který komunističtí poslanci předložili v souvislosti s daněmi, a to je návrh na snížení DPH u novin a časopisů z patnácti na deset procent. »V roce 2007 byla pětiprocentní sazba, pak jsme skočili na patnácti procent, což není malý skok, a projevilo se to nejen v cenách, ale také v zásadním propadu prodeje,« uvedl Dolejš s tím, že za sedm let, kdy už platila 15procentní sazba, klesl objem prodávaných titulů na polovinu. »Můžete namítnout, že zčásti je to proto, že se přesouvá zájem klientů na elektronická média, ale jejich váha na trhu je tak malá, že na to určitě nemůže mít vliv,« míní Dolejš.

Komunisté proto požadují, aby se k jiným tiskovinám, které již byly se zavedením třetí sazby přesunuty do desetiprocentní DPH, dala i položka novin a časopisů. »Je to technicky i politicky jednoduchá novela, která pomůže jak čtenářům, tak i vydavatelům,« dodal stínový ministr financí.