Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM chce progresivní zdanění i konec zkoumání totalit. Cílem má být socialismus

 

29. 6. 2017

Komunisté budou před volbami slibovat progresivní zdanění příjmů a kapitálu velkých korporací a omezení odlivu peněz do daňových rájů. Daně lidí i firem mají být podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa odstupňované podle příjmů. Součástí programu je také vznik jedné státní zdravotní pojišťovny, státní komerční banky nebo podpora družstevnictví. Jako strategický cíl uvádí volební program KSČM socialismus.

Sdílet obsah

KSČM k zahájení volební kampaně

„My jsme pro diferenciaci daní jak u fyzických, tak u právnických osob. Není možné, aby ti, kteří mají příjmy na úrovni minimální mzdy, měli stejnou daňovou úroveň jako ti, kteří mají 80 tisíc, 100 tisíc nebo milion korun měsíčně,“ uvedl Filip.

Stejně tak podle něj není možné, aby nadnárodní korporace měla stejnou daň, jako má malá rodinná společnost s ručením omezeným nebo malá akciová společnost. „To je nelogické, její výkon je jiný a její potřeba na státní aparát je také jiná,“ konstatoval.

Filip komentoval i návrh hnutí ANO na snížení DPH na některé základní potraviny na 10 procent. „Že by konečně na to přišli? My jsme navrhovali, aby to bylo pět procent,“ uvedl šéf komunistů.

K socialismu „postupnými kroky“

Jako strategický cíl komunistů uvádí sedmistránkový volební program KSČM pro volební období 2017 až 2021 socialismus. „Postupnými kroky společně s vámi bychom rádi změnili životní poměry ve prospěch většiny,“ píšou v záhlaví dokumentu.

Navrhují například zvyšování minimální mzdy až k 50 procentům průměrné mzdy, zvyšování tarifních mezd, podporu zaměstnávání zdravotně postižených, žen po rodičovské dovolené a lidí před důchodem, zřízení české státní komerční banky k financování národních, krajských i obecních projektů i firem českých podnikatelů. Podporovat by KSČM chtěla družstevnictví.

Vyšší důchody, státní zdravotní pojišťovna

V oblasti veřejných služeb se KSČM bude podle programu soustředit na zvyšování důchodů a garanci zvyšování příspěvků státu na státní pojištěnce v případě odvodů na zdravotnické služby. Strana plánuje zamezit nárůstu privátních sociálních služeb na úkor veřejných organizací.

V programu má KSČM také vznik jedné státní zdravotní pojišťovny, navyšování platů ve školství, zřizování jeslí či poskytování sociálních a prospěchových stipendií. Počítají také se zavedením náhradního výživného a veřejnou dopravou zdarma pro žáky mladší 15 let a seniory nad 65 let.

Před volbami hodlají komunisté hovořit také o církevních restitucích, které prosadila minulá vláda. Minimálně budou požadovat zdanění finančních náhrad jako v případě darů. Programový dokument hovoří také o zrušení Ústavu pro studium totalitních režimů „pro nadbytečnost“.