Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM chce prosadit zrušení karenční doby

20. 5. 2015
FOTO - Haló noviny/Radovan RYBÁK

 

 

Návrh na znovuzavedení náhrady mzdy v prvních třech dnech pracovní neschopnosti, který už v únoru předložil poslanecký klub KSČM, je jednou z priorit, které budou komunističtí poslanci prosazovat v případě opozičního okénka.

Novinářům to včera před jednáním sněmovny řekl předseda klubu Pavel Kováčik. »KSČM se bude snažit prosazovat, aby tento návrh byl co nejrychleji projednán na schůzi, bude-li se mluvit o opozičním okénku, bude to jedna z našich priorit,« ubezpečil šéf komunistických poslanců. Nelíbí se mu, že norma se dosud nedostala ani do úvodního kola projednání. Nynější vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) má přitom zrušení tzv. karenční doby, a tedy obnovení vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, v programovém prohlášení. Dosud ale takový návrh nepředložila. Proč? »Jako mnoho jiných témat ani toto téma, byť je to v koaliční smlouvě, nemá vládní koalice vyjasněno, a tak se s tím bojí vylézt,« domnívá se Kováčik. Připomněl, že premiér už koncem ledna uvedl, že považuje za nutné vrátit se k proplácení nemocenské i v prvních třech dnech nemoci, i když dávka by podle něho měla být nižší než v dalších dnech nemoci. »Není spravedlivé, pokud lidé, kteří jsou zaměstnaní a platí si zdravotní pojištění, v prvních třech dnech nemoci nedostanou ani korunu,« citoval tehdejší premiérova slova Kováčik. Domnívá se, že větší tlak by měly na vládu vyvíjet také odbory, které už v prosinci 2014 avizovaly, že budou prosazovat zrušení tzv. karenční doby.

»Rozhodli jsme se předložit tento návrh především kvůli ochraně zaměstnanců, kvůli eliminaci nepříznivého dopadu karenční lhůty na zaměstnance s nízkými a středními příjmy, speciálně na sociálně slabé skupiny, matky samoživitelky a podobně,« vysvětlil Kováčik. Zrušení karenční doby by podle něho sice zvýšilo náklady zaměstnavatelů i veřejné sféry, domnívá se ale, že tyto náklady budou vynahrazeny tím, že nemocný zaměstnanec nebude nucen jít do práce a nebude na pracovišti nemoc šířit. »Zaměstnavatel se tak nebude muset vypořádávat v době epidemií s tak masivním úpadkem produktivity,« uvedl Kováčik.

Věří, že návrh ve sněmovně získá podporu i ostatních poslaneckých klubů. »Jeho schválení by mělo být snadné. Kromě nás měla zrušení karenční doby ve volebním programu také ČSSD, vláda to má ve vládním prohlášení, takže my bychom měli být jen těmi hlasy navíc, které k tomuto řešení přispějí,« domnívá se Kováčik.