Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM chce zvýšit sociální stipendia

Ilustrační FOTO - echo24.cz

 

Miroslav Grebeníček: Přijetí novely je odsouváno a fakticky hrozí, že nebude částka sociálního stipendia v roce 2014 valorizována vůbec.

Současná vládní koalice asi nepřeje vysokoškolákům ze sociálně slabších rodin. Klade překážky zvýšení sociálních stipendií vysokoškoláků. Komunisté to však chtějí změnit.

Místopředseda školského výboru sněmovny Miroslav Grebeníček (KSČM) se obrátil s interpelací na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) kvůli překážkám, které koalice klade zvýšení sociálních stipendií vysokoškoláků.

Premiér mu odpověděl. Grebeníček však poté požádal šéfa sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) o projednání Sobotkovy odpovědi na schůzi sněmovny. Převedeno do srozumitelného jazyka to znamená, že s premiérovou odpovědí není spokojen a žádá o dovysvětlení. Komunisté v čele s Grebeníčkem koncem loňského roku přišli s novelou vysokoškolského zákona, podle níž by se sociální stipendium na vysokých školách mělo navýšit o 480 Kč, tj. na 2100 korun měsíčně. Od r. 2007 se totiž nevalorizovalo. Od té doby ovšem inflace výrazně pokročila a životní náklady vysokoškolských studentů významně vzrostly. »Ani ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, ale ani vláda jako celek však nesplnily svou povinnost a neudělaly vůbec nic pro to, aby sociálně slabým studentům, kteří mají nárok na sociální stipendium, byla nároková, poměrně nízká částka sociálního stipendia pevně stanovená v zákoně alespoň valorizována, dorovnaná podle inflace,« zdůraznil v interpelaci Grebeníček.

Připomněl, že návrh z pera KSČM zvýšit bezodkladně pevně stanovenou částku sociálního stipendia podpořilo ministerstvo školství. Jednání ve sněmovně však ukázalo, že se proti tomuto požadavku zformovala jistá opozice a hrozí, že pod různými záminkami k valorizaci stipendia letos nedojde. Ohroženo je i zvýšení sociálního stipendia v r. 2015. Grebeníček proto požádal premiéra o nápravu. Setkal se s podporou ministra školství Marcela Chládka (ČSSD). Ve sněmovně však narazil. »Pod nejrůznějšími záminkami a s využitím nejrůznějších argumentů část členů sněmovny i výboru dosáhla toho, že přijetí novely je odsouváno a fakticky hrozí, že nebude částka sociálního stipendia v roce 2014 valorizována vůbec. Ohroženo je v tomto kontextu i zvýšení sociálního stipendia v roce 2015,« zdůraznil komunistický poslanec.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se podle svého vyjádření v odpovědi na Grebeníčkovu interpelaci nebrání diskusi, stejně jako ministerstvo školství neklade diskusi o zvýšení sociálních stipendií překážky. Ministerstvo školství podle premiéra respektuje současný stav, kdy výplatu sociálních stipendií podle zákona o vysokých školách zajišťují vysoké školy. Upozornil i na možnosti podpory sociálně slabých studentů v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí.

Sobotka zdůraznil, že vláda je připravená navýšit částku sociálního stipendia příslušným studentům, nicméně k tomu potřebuje mít legislativní oporu. Školský výbor sněmovny se předlohou bude teprve zabývat, jak se rozhodne, si netroufá jeho členka Alena Nohavová (KSČM) předvídat. Připomněla však, že sociální výbor měl k předloze výrazné připomínky.