Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM má populární političky

 

 

 

Komunistické političky jsou mezi lidmi populární. V první desítce nejpopulárnějších političek v zemi se totiž umístily hned dvě, a to europoslankyně Kateřina Konečná a poslankyně Marta Semelová.

Průzkum popularity žen v české vrcholové politice provedla agentura Phoenix research on-line ve dnech 29. 7. až 25. 8. 2015. Respondenti mohli vybírat mezi českými političkami z obou parlamentních komor, vlády, Evropského parlamentu a vedení tuzemských politických stran.

První příčky žebříčku ovládly současné ministryně, konkrétně ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD), za níž s těsným odstupem následovala její vládní kolegyně Michaela Marksová (ČSSD), ministryně práce a sociálních věcí. S pomyslným bronzem získaných sympatií u české veřejnosti boduje ministryně za hnutí ANO Karla Šlechtová, která stojí v čele resortu místního rozvoje.

V první desítce se umístily ještě senátorka Zuzana Baudyšová (za ANO), sociálnědemokratická senátorka a bývalá plzeňská hejtmanka Milada Emmerová, místopředsedkyně hnutí ANO Radmila Kleslová a bývalá europoslankyně a lidovecká místopředsedkyně Zuzana Roithová.

Většinu pozic tak obsadily ženy ze současné vládní koalice, za opozici pak reprezentují populární ženy v politice především komunistické političky Konečná a Semelová. Jediná další »opoziční žena«, která se v žebříčku objevila, je bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS).