Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM nadále povede Filip, ve druhém kole volby porazil Skálu

 

 

V čele ÚV KSČM zůstává dosavadní předseda Vojtěch Filip. Rozhodli o tom delegáti sobotního X. sjezdu KSČM. Filip byl zvolen ve druhém kole tajné volby. Z 308 platných hlasů získal 165, pro Josefa Skálu se vyslovilo 143 delegátů. Sjezdu, který se konal v Nymburku, se zúčastnilo 313 delegátů.

V prvním kole volby delegáti předsedu nevybrali. Filip v něm dostal 110 hlasů, Skála o pět méně. Z prvního kola nepostoupila mimo jiné europoslankyně Kateřina Konečná, pro niž odevzdalo hlas 79 delegátů.

Delegáti rozhodli, že ústřední výbor bude mít celkem čtyři místopředsedy. Funkci prvního místopředsedy obhájil hned v prvním kole Petr Šimůnek. Získal 158 z 311 platných hlasů. Na starosti bude mít oblast řízení strany, regionální a komunální politiku a volby. Zbylé hlasy si rozdělili jeho protikandidáti – Filip Zachariaš (108), Jaromír Kohlíček (30) a Leo Luzar (15). O místa dalších tří místopředsedů se utkalo 15 zájemců. Do funkce místopředsedkyně pro evropské záležitosti a spolupráci s občanským sektorem delegáti hned v prvním kole zvolili europoslankyni Kateřinu Konečnou, která získala 188 hlasů. O zbylých dvou funkcích se rozhodovalo až ve druhém kole. Místopředsedou pro odborné zázemí a teoreticko-ideovou práci se stal poslanec Stanislav Grospič. Svůj hlas mu dalo 155 delegátů. Dosavadní místopředseda Josef Skála získal 147 hlasů. Funkci místopředsedy pro ekonomiku a hospodářské činnosti delegáti svěřili Václavu Ortovi, který získal 193 hlasů. Pro Miloslavu Vostrou hlasovalo 108 delegátů.

Předsedkyní Ústřední rozhodčí komise delegáti zvolili Helenu Vrzalovou (164 hlasů) a předsedkyní Ústřední revizní komise Marii Pěnčíkovou (159 hlasů).

Strana nesmí upadnout do chaosu

Filip ve svém úvodním projevu upozornil na fakt, že ve straně existují rozdílné názory na příčiny špatných volebních výsledků KSČM. A rozdílné jsou podle něj i návrhy na řešení. »Jediné, co je jasné, je, že takový stav nemůže pokračovat, že strana nesmí upadnout do chaosu, že musí přijmout výzvu doby a udělat rozhodující kroky k obnově autority ve společnosti,« uvedl Filip.

Objektivní podmínky se podle něj ovlivnit nedají, je tedy zbytečné se na ně vymlouvat a argumentovat jimi. »Je nutné se zabývat subjektivními podmínkami, které jsou dány naším programem, našimi osobnostmi, naší prací a její prezentací navenek. To vše ovlivnit můžeme,« dodal Filip.

V programu to není

Pokud jde o program, v něm podle Filipa důvod neúspěchu není. »Náš program byl a je komplexní, reálný a realistický a mohl by vést k jasnému cíli. K posílení a tím k navrácení významu veřejného sektoru, k vyšší míře solidarity, ocenění práce, bezpečnosti občanů a ve svém důsledku i k potrestání těch, kteří se obohatili na úkor ostatních v době privatizace, korupce a obrovského klientelismu vlád ODS, ODA, KDU-ČSL, TOP 09, ale i Unie svobody, Věcí veřejných, ČSSD a Zelených,« konstatoval předseda ÚV KSČM.

Výsledek voleb je podle Filipa v lidech. »Úkol tedy zní, abychom v důstojné a pracovní atmosféře našli osobnosti schopné překonat nedostatky, které nám brání získat právě větší autoritu ve společnosti,« uvedl.

Jak dál

Obsáhlou část projevu nazvanou »Jak dál« Filip věnoval současnému povolebnímu vývoji a roli, kterou v něm sehrává KSČM. Nejjednodušší by podle něj bylo nejednat a utápět se v sebekritice. »Nesouhlasím s tím, sklidíme jen kritiku, že nám postavení v opozici vyhovuje, že za nic nechceme převzít odpovědnost,« uvedl. Další možností podle něj bylo dát příležitost těm, kteří 28 let devastují českou ekonomiku.

Jako nejvýhodnější je podle Filipa alternativa jednat s vítězem voleb a snažit se uplatnit alespoň minimum z programu KSČM. Komunisté připravují pro jednání s hnutím ANO smlouvu o toleranci, ve které se zavazují, že učiní krok k tomu, aby vláda s důvěrou vznikla, a že základem pro programový kompromis bude samotné programové prohlášení vlády. »Budeme existenci vlády jen tolerovat, sice nebudeme navrhovat svolání schůze k vyslovení nedůvěry vládě, ale v případě, že programové prohlášení nebude dodržováno nebo nebude ve státním rozpočtu zajištěno jeho naplňování, tak se můžeme k vyslovení nedůvěry připojit,« vysvětlil.

KSČM stojí na křižovatce

Dohoda dále komunistům umožňuje předkládat vlastní návrhy zákonů podle svého volebního programu a včas a řádně je projednat jako zákonodárnou iniciativu ve Sněmovně. V této souvislosti připomněl, že v minulém volebním období nebylo vůbec projednáno 18 návrhů KSČM. »Vím, že to někomu může připadat málo, ale vracím se k realitě jak volebního výsledku, tak k situaci, kdy samotné jednání mezi námi a hnutím ANO nedává záruku většiny alespoň 101 hlasu a musíme brát ohled i na dalšího, třetího partnera, který k jednání je nezbytný, aby vláda vůbec důvěru získala,« vysvětlil. »Jsme tedy na skutečné křižovatce, být na straně chaosu a těch sil, které v minulosti postupně rozložily společný stát Československo, pak Českou republiku ekonomicky nejprve oslabily a téměř nechaly zkrachovat, nebo se postavit do pozice těch, kteří chtějí znovu začít budovat,« dodal Filip. Jde podle něj o zásadní rozhodnutí, které může vést jak k vítězství, tak k porážce.

Zemanovy podněty k zamyšlení

Sjezd KSČM v Nymburku byl do jisté míry mimořádný, a to proto, že se ho poprvé od listopadu 1989 zúčastnil prezident republiky. Miloš Zeman delegáty sjezdu přivítal slovy »vážení soudruzi«, za což si vysloužil jejich potlesk. »Přijel jsem rád, protože si myslím, že je povinností prezidenta republiky setkávat se s každým parlamentním subjektem, který ho pozve,« uvedl. Zároveň upozornil na to, že jeho projev nebude sbírka zdvořilostních frází, ale spíše podněty k zamyšlení. To také splnil. Ve svém projevu připomenul oběti minulého režimu a Vítězný únor označil za prohraný únor. »To, čemu říkáte Vítězný únor, byl prohraný únor. Protože vytvořil monopol moci,« řekl Zeman delegátům. Každý monopol vede podle něj k degeneraci.

Před závěrem svého vystoupení krátce zmínil nynější vyjednávání o vládě hnutí ANO s ČSSD s tolerancí KSČM. Zeman nabádal, aby strana nepromarnila příležitost a nekladla si přemrštěné podmínky. Zdůvodnil to tím, že komunisté budou mít »dost času, možná celé čtyři roky, je aplikovat v celém vládnutí v celé České republice«. Před Obecním domem v Nymburku na prezidenta čekalo přes 200 protestujících. Vadilo jim především to, že hlava státu promluvila na sjezdu KSČM. Vykřikovali hesla jako »Miloše do koše« a »Zeman pryč«. Prezident demonstrantům z auta pokynul.

Táhnout za jeden provaz

Právě vyjednávání o možné toleranci nové vlády a špatné volební výsledky strany byly hlavními tématy diskusních příspěvků jak kandidátů na jednotlivé funkce, tak přítomných delegátů.

Skála ve svém projevu uvedl, že vyjednávání o vládě by KSČM měla vést více cestou veřejného dialogu. Lidé se podle něho musí dozvědět, co KSČM po ANO žádá. »Musíme se opřít o většinové veřejné mínění a touto cestou tlačit na vítěze voleb,«uvedl.

Po volbě předsedy ÚV KSČM Skála vzhledem k rozdílu hlasů ve druhém kole označil Filipovo vítězství za symbolické, svůj výsledek za nějakou velkou prohru nepokládá. Skála taky připomněl, že v prvním kole dopadli oba kandidáti téměř stejně a nějaké »válcování« by podle něho byla špatná taktika. »Musíme hledat cestu, jak táhnout za jeden provaz,« dodal.

Nová místopředsedkyně pro evropské záležitosti a spolupráci s občanským sektorem, europoslankyně Kateřina Konečná poukázala na to, že KSČM má bezpochyby dobrý program a má také vyřešenou minulost. »Musíme ale umět náš program přetvářet v program 21. století i s novými výzvami, ale především musíme začít ho umět prodávat,«uvedla. Připomněla, že právě program KSČM vyhrál volby hnutím SPD a ANO. »Prodávaly komunistický program, protože my sami jsme ho neuměli uchopit. Neumíme se ve správnou chvíli ozvat. Odejděme ze sjezdu tak, že se dokážeme sjednotit, že jsme tím vnitřním půtkám dali na frak. Poté je naše vítězství jisté,« vyzvala delegáty.

Z analýzy změn vyvodit správné závěry

Stanislav Grospič před volbou místopředsedy pro odborné zázemí a teoreticko-ideovou práci zdůraznil význam odborného zázemí při ústředním výboru. »Je mi jasné, že odborné zázemí společně s ideologickou prací je klíčové pro vyvedení strany z krize, do níž se dostává. Nebude to cesta jednoduchá a lehká,« uvedl. Je ale podle něj potřeba, aby strana dokázala analyzovat změny, vyvodit z nich správné závěry, které budou oslovovat voliče, získávat jejich přízeň a přízeň lidí ve společnosti. »To je nezbytné pro zachování komunistické identity,« dodal Grospič.

Václav Ort, podnikatel ze Sobotky na Jičínsku delegátům sjezdu před volbou místopředsedy pro ekonomiku a hospodářské činnosti přislíbil, že tuto funkci bude dělat zodpovědně a nekompromisně. »Nejsem stoupencem žádného křídla. Ekonomika to nezná. Ekonomika se musí dělat tak, aby byla ku prospěchu nás všech, členům strany, ústřednímu výboru a celé komunistické straně,« uvedl.

Filip novinářům po svém zvolení řekl, že chce pokračovat v jednáních s hnutím ANO o toleranci vlády. Zopakoval, že by měla začít trojstranná jednání i s ČSSD a že komunisté budou mít i personální požadavky. Už dříve kritizoval vedení ministerstev průmyslu a obchodu, zahraničí a obrany. Sjezd podle Filipa nepřijal návrh usnesení, aby KSČM vyjednávání o vládě ukončila. Pro jednání o toleranci kabinetu platí podle něho mantinely, na nichž se již dříve shodl ústřední výkonný výbor KSČM.

Sjezdu v Nymburku se zúčastnilo 313 delegátů. Mužů bylo 255, což je 81,47 %, žen 58, tj. 18,53 %. Věkový průměr delegátů byl 56,42 let. Nejmladšími delegáty sjezdu byli Karel Turanský (Rakovník) a Tomáš Žídek (Frýdek-Místek). Oběma je 23 let. Nejstarším delegátem byl Zborov Dvořák (Praha 2), kterému je 82 let.

Sjezdu se zúčastnilo 35 hostů, akreditovalo se 54 novinářů.

(jad, ku)