Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM odmítá sankce a vyhrožování

15. 5. 2014

Alexander Černý hovoří na tiskové konferenci. FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

KSČM kategoricky odmítá jakékoli kroky, které povedou ke zhoršování situace na Ukrajině. Z tohoto důvodů komunisté odmítají i úvahy o rozmístění cizích vojsk, a to kdekoli v Evropě. Novinářům to ve středu řekl stínový ministr KSČM pro resort obrany Alexander Černý.

»Jsme přesvědčeni o tom, že spojenecké závazky, které respektujeme, jsou dostatečnou zárukou toho, aby se žádný konflikt v prostoru střední a západní Evropy konat nemohl,« prohlásil Černý.

Naopak některé politické strany, především ODS, TOP 09, ale také KDU ČSL, podle něj dělají, co mohou, aby se zařadily do zástupu těch, kteří v posledním období eskalují napětí v celém regionu střední a východní Evropy v souvislosti s ukrajinskou krizí. Právě poslanci ODS a TOP 09 se včera pokusili ve sněmovně prosadit usnesení, kterými by se dolní komora vyslovila pro případnou stálou přítomnost vojáků aliance. Ani v opakovaných hlasováních však sněmovna tyto návrhy neschválila. Kromě zástupců ODS a TOP 09 je podpořila už jen vládní KDU-ČSL. Předseda ÚV KSČM a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip před novináři potvrdil, že pokud by sněmovna měla někdy jednat o umístění vojáků cizích armád, byť spojeneckých, na území ČR, bude KSČM vyžadovat k tomuto kroku referendum. »K tomuto referendu budeme sbírat potřebný počet podpisů pod petici, přestože zákon o obecném referendu ještě neplatí,« zdůraznil Filip.

Sněmovna tak přijala pouze usnesení, které navrhl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Reagoval tím na úterní kritiku zejména pravicové opozice kvůli jeho údajným výrokům o tom, že ČR nepodporuje stálé umístění vojsk NATO na svém území. V přijatém usnesení se konstatuje, že ČR považuje členství v NATO za základní pilíř své bezpečnostní politiky a národní obrany a je plně připravena plnit veškeré závazky, které z jejího členství a z Washingtonské smlouvy vyplývají. Usnesení podpořily všechny poslanecké kluby kromě KSČM.

Hanebná role Evropské unie

»Nemohli jsme podpořit ani jedno z navržených usnesení, považujeme je za nadbytečná,« vysvětlil Černý. Zdůraznil, že zajištění suverenity, územní celistvosti a ochrana bezpečnostních zájmů ČR, jakož i života a bezpečnosti občanů ČR, je pro KSČM absolutní prioritou. »Jsme si plně vědomi dramatické situace, která vznikla vyvoláním krize na Ukrajině a jsme si vědomi i toho, jaký je podíl mocností, především Spojených států, EU, Ruska na této situaci. Deklarujeme tímto, že považujeme jakékoliv rozmísťování vojsk, ať už Spojených států nebo jiné členské země NATO, kdekoliv v tomto velmi citlivém území za velmi nebezpečné,« prohlásil Černý. Zároveň zkritizoval Evropskou unii, která podle něj hraje v případě ukrajinské krize velmi hanebnou roli. »Evropská unie neudělala nic, co by uklidnilo situaci, co by zabránilo další eskalaci napětí. Naopak neustálým přijímáním sankcí a neustálým vyhrožováním zhoršuje podmínky pro případné jednání a pro možnost dosažení nějakého výsledku u jednacího stolu, tedy mírovou cestou,« konstatoval stínový ministr.

Zdůraznil, že KSČM stejně jako odmítá politiku sankcí a vyhrožování sankcemi, tak považuje i rozmísťování jakýchkoliv vojenských jednotek v této oblasti za kontraproduktivní, za něco, co nejenže situaci neřeší, ale naopak zhoršuje bezpečnostní prostředí a v podstatě znemožňuje dosáhnout efektivně nápravy této situace. »Naší politikou je a bude hájit mír, a to mír v celé Evropě, na celém kontinentu. Nedovedeme si představit zajištění opravdu efektivní bezpečnosti v Evropě bez toho, aniž bychom se bavili o bezpečnosti v rámci celé Evropy,« konstatoval Černý.

Posílit obranyschopnost vlastními prostředky

Pokud jde o situaci na Ukrajině, Černý ujistil, že k žádné válce mezi velmocemi, tedy mezi Ruskem a USA, nemůže dojít. »Princip odstrašení u těchto velmocí nadále platí, stejně jako platí i princip vzájemného zaručeného zničení, který se uplatňoval v politice v uplynulých desetiletích pro tyto dvě velmoci,« řekl. To, co se ale podle něj může stát a co může mít velmi negativní důsledky i na občany ČR, je fakt, že občanská válka, ke které se na Ukrajině schyluje, může mít velmi negativní důsledky jak pro bezprostřední sousedy, tak i pro ČR. »V tuto chvíli si nedovedeme představit, jak bychom zvládli například příliv utečenců z Ukrajiny,« uvedl Černý.

Zdůraznil, že ve chvíli, kdy selhávají velmoci, je nezbytně nutné, aby právě parlamenty jednotlivých členských zemí dělaly všechno, co bude v jejich silách, pro posílení své obranyschopnosti vlastními prostředky.