Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM opět navrhuje zrušení poplatků

Ilustrační FOTO - ceskatelevize.cz

 

Soňa Marková: Dáváme sociální demokracii šanci, aby se vyrovnala se svým předvolebním slibem.

 

 

Komunisté se myšlenky na zrušení takzvaných regulačních poplatků ve zdravotnictví nevzdávají. Opět předložili novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která počítá s okamžitým zrušením všech poplatků a současně zavádí roční limit 2500 korun na doplatky za částečně hrazené léky.

 

Jde v poměrně krátké době již o druhý pokus KSČM odstranit poplatky ve zdravotnictví. Na únorové schůzi sněmovny se o to komunističtí poslanci pokusili formou pozměňovacího návrhu. Neuspěli. Kromě všech přítomných poslanců KSČM hlasoval pro zrušení poplatků pouze jediný sociální demokrat Antonín Seďa. Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL přitom má zrušení zdravotnických poplatků, kromě platby za pohotovost, ve svém programovém prohlášení. Počítá s tím ale až od ledna 2015. Komunisté tak dlouho čekat nechtějí. Jsou přesvědčeni, že není důvod tuto agónii prodlužovat.

»Dáváme opět sociální demokracii šanci, aby se vyrovnala se svým předvolebním slibem,« řekla našemu listu stínová ministryně zdravotnictví KSČM Soňa Marková, předkladatelka novely. Připouští, že v průběhu projednávání normy může dojít k její změně. »Návrh zákona je možné prodebatovat a případně se domluvit na nějakých pozměňovacích návrzích a kompromisech. Jde nám o to, aby ke zrušení poplatků došlo dříve než od roku 2015,« vysvětlila Marková.

Spoluúčast na hranici únosnosti

Komunisté jsou přesvědčeni, že u pacientů, kteří zdravotní péči doopravdy potřebují, jsou poplatky bezdůvodnou překážkou přístupu k této péči. »Tato překážka má potom i diskriminační charakter, protože pro některé pacienty se jeví jako nepatrná, ale vždy existuje určitý počet pacientů trvale nebo momentálně neschopných platit,« uvedla Marková ve sněmovně. Připomněla, že od roku 2000 stouply výdaje občanů na zdravotnictví více než trojnásobně. »Lidé dávají za zdraví více než 40 miliard korun kromě toho, co zaplatí na zdravotním pojištění,« vyčetla poslankyně.

Konkrétně za poplatky u lékaře, v lékárně a v nemocnici vydaly domácnosti v roce 2012 přes 5,53 mld. korun. Soukromé výdaje, tedy například přímé platby pacientů za léky, nadstandardní péči a regulační poplatky, tvoří nyní více než 16 % peněz spotřebovaných v českém zdravotnictví. V roce 2007, kdy pacienti ještě neplatili regulační poplatky, tvořily soukromé výdaje obyvatel za zdraví něco málo přes 14 %. »Spoluúčast pacientů se u mnohých skupin obyvatelstva, především u seniorů, zdravotně postižených a chronicky nemocných ocitla na hranici únosnosti. Situace se navíc s narůstajícími důsledky hospodářské a finanční krize pro občany ČR zhoršuje,« zdůvodnila Marková svůj návrh. Úplné a celoplošné zrušení poplatků a doplatků zákonem je tak podle komunistických poslanců »nejčistším« řešením stávající situace.