Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM proti zdražování jízdného, pro podporu mateřských škol

31. 3. 2014

Marta Semelová a Lubomír Ledl na březnovém jednání pražského zastupitelstva. FOTO - Irena ERNESTOVÁ

 

 

Nejen tunelovým komplexem Blanka se zabývali pražští zastupitelé na svém březnovém zasedání. Odsunuli megalomanský projekt na Klamovce, podpořili vybrané mateřské a základní školy, do sněmovny poslali návrh na jeden volební obvod v Praze, schválili dvě koncepce: protidrogovou a o rizikovém chování dětí. Komunisté upozornili na možná rizika některých materiálů, od primátora Hudečka se dozvěděli nepříjemnou záležitost - nezdražení jízdného v MHD je jisté jen do letošního října.

Zastupitelé se opět zabývali tunelovým komplexem Blanka. Schválili, že magistrát se bude domáhat toho, aby Metrostav uložil povinnost dokončit skupinu prací na stavbě. Tyto práce mají vyjít zhruba na 1,34 miliardy korun. Seznam prací město předloží rozhodčímu soudu. »Za klub KSČM jsem se vyjádřila už na minulém jednání. Uvědomujeme si potřebu dokončit stavbu, respektive několik set objektů stavby. Je nám jasné, že zastavením prací vznikají škody. Nicméně, nejasnosti a pochybnosti trvají, posouvají se termíny, narůstají finance, mluví se o 37 miliardách, dostupná data hovoří dokonce o 46 miliardách,« uvedla předsedkyně zastupitelského klubu KSČM Marta Semelová.

KSČM za Blanku nenese zodpovědnost

Jednáme pod značným tlakem, přestože se o mnoha věcech, rizicích a složitostech vědělo již dřív. Materiál jsme dostali na poslední chvíli. Také se stále ptáme: proč se to řeší až nyní, kdy během týdne máme jako zastupitelé přijmout závažné rozhodnutí, přičemž dodnes jste nás nepotřebovali a rozhodovala sama Rada hlavního města Prahy,« řekla a dodala, že informace se opoziční zastupitelé dozvídali z tisku, na dotazy jim vedení radnice odpovídalo velmi povrchně. »A nyní, když vám teče do bot, se chcete zbavit zodpovědnosti. Vím, že to není jen vina stávající městské rady, že všechny problémy a nejasnosti nejdou pouze za nynějším vedením radnice. Ale problémy pokračují. Neřeší se minulé dluhy Prahy vůči Metrostavu, přičemž primátor nejdřív vyhlásí do světa, že smlouva je neplatná, a následně se diví, že firma černou stavbu zastavila, přičemž dluh narůstá,« uvedla Semelová. Připomněla, že na minulém - mimořádném - jednání ZHMP padlo mnoho dotazů: zda v případě kladného rozhodnutí soudu 1. dubna Praha své dluhy Metrostavu zaplatí, o kolik se v důsledku přerušení Blanka zdraží, co od srpna 2011, kdy prý byla zjištěna údajná neplatnost smlouvy na výstavbu Blanky, radní dělali… Zopakovala, že KSČM trvá na svém stanovisku.

»Požadujeme, aby všechny případné zakázky byly otevřené. Požadujeme veřejné hlasování, ne tajné, jako minule,« řekla. Zastupitelé nakonec veřejně hlasovali - většina z nich materiál podpořila, komunisté se hlasování zdrželi. Ještě předtím - v průběhu rozpravy - na Semelovou jízlivě reagoval primátor Tomáš Hudeček (TOP 09), kterému se kritika nelíbila. Řekl, že za problémy s Blankou mohou všechny strany v zastupitelstvu a komunistickou zastupitelku vyzval, ať tedy navrhne nové soutěže a stavbu oddálí… »Jste vynikající řečník, výborný tanečník, v primátorské funkci umíte dobře tancovat. Ale KSČM byla vždy v opozici, my zodpovědnost neneseme. A jak jste si jistě všiml, nejsem primátorka, abych něco takového navrhovala. Zodpovědnost byste měl vzít na sebe vy a hlídat si to,« reagovala Semelová.

Megalomanský komplex na Klamovce zatím zažehnán

Zastupitelstvo jednalo i o plánované stavbě megalomanského obytného komplexu u košířského parku Klamovka. Tam by společnost Metrostav Delta s. r. o. ráda postavila komplex s devíti čtyř až sedmipatrovými domy, celkem by tam mělo být 150 bytů. S tím vyslovili nesouhlas zástupci tamních obyvatel i platformy Za pět, sdružující šestnáct občanských sdružení z Prahy 5. »V Praze jsou zapotřebí sociální a malometrážní byty, byty pro mladé rodiny či pro seniory. Velkým problémem Prahy je to, že byla zprivatizována většina bytového fondu, někde skoro všechny byty. Jenže ve zvažované výstavbě na Klamovce by se nejednalo o byty pro potřebné, ale o bytový komplex trochu jiné kategorie. Navíc v Praze vládnou developeři a jejich zájmy, nakonec by byla zastavěna každá volná plocha, každá zeleň se sportovištěm. Se záměrem nesouhlasí hygienická stanice, památkový úřad, občanská sdružení, občané… Upozorňují na zhoršení životního prostředí, na hluk. Musíme citlivě vnímat, abychom život občanů Prahy nepoškodili. KSČM záměr této výstavby nepodporuje,« řekla Semelová. Nakonec byl návrh stažen, vedení města si vyžádá právní podklady.

Podpora některým školám a školkám

Komunisté sice podpořili uvolnění finanční rezervy na investice do mateřských a základních škol v celkové výši 200 milionů korun (více než 104 milionů do mateřských a téměř 96 milionů do základních škol), ohradili se ale proti pozměňovacímu návrhu, který oproti tomu původnímu vypustil menší městské části, kterým chybí každá koruna. »Problém s mateřskými i základními školami trápí celou Prahu. Městské části se z toho těžko dostávají, zvlášť ty menší. Potřebují pomoci. Nevíme, zda protinávrh, který zazněl, je to pravé ořechové - sešlo náhle z poskytnutí financí na výstavbu mateřských škol ve Štěrboholech a Křeslicích a z přístavby mateřské školy v Řeporyjích. Za pár let se navíc nejen tam objeví problémy se základními školami, kam se počty dětí přelijí,« uvedla.

V návrhu, který za radu města předložila radní pro školství Ludmila Štvánová (TOP 09), totiž dotace na mateřské školy pro tyto městské části byly zahrnuty, stejně jako na základní školy v Nebušicích a Kolovratech. Na základě pozměňovacího návrhu finančního výboru, prezentovaného Karlem Březinou (ČSSD) a osvojeného Štvánovou, se ale peníze »přelily« na školky a školy ve větších městských částech. Pro pozměňovací návrh komunisté nehlasovali, pro celkový ale ano. »Chceme pomoci každé škole a školce, bez ohledu na to, kde je,« odůvodnila to Semelová.

Praha asi bude jeden volební obvod

Zastupitelstvo předkládá do Poslanecké sněmovny novelu volebního zákona, na základě které by již nebylo možné rozdělit při volbách do »velkého« zastupitelstva volební obvod na vícero částí, jak se tomu opakovaně dělo při minulých volbách - na základě toho byla oslabena jak KSČM, která získala méně mandátů, než kdyby se volilo v rámci jednoho obvodu, tak především menší politické strany, které se do zastupitelstva vůbec nedostaly, ačkoli překročily pětiprocentní hranici. Návrh hájil radní Lukáš Manhart (TOP 09), který nesouhlasí s »konkurenčním« návrhem, který předložili poslanci ČSSD, ANO, KSČM, KDU-ČSL a Úsvitu. Za KSČM se ke sněmovnímu návrhu připojili pražští poslanci Semelová a Jiří Dolejš.

Hlavní rozdíl obou návrhů je v tom, že zatímco návrh zastupitelstva počítá s tím, že volby do zastupitelstva hlavního města by se konaly společně s komunálními volbami, tedy i s volbami do dalších městských částí, sněmovní návrh by volby do pražského zastupitelstva sjednotil s volbami do třinácti krajů - to by v praxi znamenalo, že příští volební období by bylo dvouleté, pak již klasicky čtyřleté. Komunističtí zastupitelé, ačkoli dávají přednost sněmovnímu návrhu, tedy sjednotit pražské volby s krajskými, podpořili i návrh Prahy. Z prostého důvodu - pokud by byl schválen návrh sněmovní, zastupitelský by »spadl pod stůl«, pokud by schválen nebyl, zastupitelský by skýtal alespoň malé zlepšení, a lepší něco než nic. »Problém s dělením na obvody mají i městské části. Do zastupitelstva Prahy se nedostaly subjekty, které získaly kolem šesti až sedmi procent hlasů. V rozdělených městských částech to bylo tak, že se tam nedostaly ani subjekty se ziskem 11 procent,« řekl zastupitel a kandidát KSČM do Evropského parlamentu Lubomír Ledl. Předložil proto pozměňovací návrh, aby se na vícero částí nesměly dělit ani obvody při volbách na radnice městských částí. To ale neprošlo, podpořili to jen komunisté a několik sociálních demokratů.

O protidrogové koncepci je třeba diskutovat

Po dlouhých diskusích a dohadech zastupitelstvo schválilo Koncepci protidrogové politiky hlavního města Prahy na období 2014 až 2020. Jedná se o obecný dokument, konkrétní kroky budou popsány v navazujících materiálech. Ačkoli pro koncepci hlasovala většina zastupitelů, klub KSČM se hlasování zdržel. Návrh spolu s komunisty nepodpořili jen jednotlivci z jiných klubů. Z návrhu sice byly vypuštěny aplikační místnosti, takzvané šlehárny (kde by závislí mohli užívat drogy pod odborným dohledem), které komunisté nepodporují, Semelová ale uvedla, že i přesto zůstávají nejasnosti. Neúspěšně navrhla vrátit dokument k přepracování - pro to hlasovali jen komunisté a dva sociální demokraté.

»Problém narkomanů existuje, nelze před ním zavírat oči. Do metropole se tyto problémy stahují. Jak uvádí i koncepce, v Praze se to týká asi 14 500 lidí, počet uživatelů drog se navíc bohužel bude zvyšovat. Kritizovali jsme absenci diskuse s odborníky, s policisty, s městskými částmi. Názory by se měly vytříbit, měl by pro to být vytvořen prostor,« uvedla.

V materiálu jsou podle ní náměty dobré, ale i problematické. »Při interpelacích veřejnosti upozorňovali iniciátoři petice i další občané na to, že jim vadí místa, kde jsou injekční stříkačky, drogy, že chtějí ochranu těchto míst. Pokud chceme problém řešit tak, aby to skutečně mělo význam, musí to být v součinnosti s policií, s odborníky, a musí existovat konsensus mezi městem a městskými částmi. Pokud se městské části budou stavět proti, nedokážeme nic. Proto by bylo nejlepší vrátit návrh k přepracování, aby se řádně prodiskutoval,« dodala.

Rizikovým chováním je i patologické hráčství

Zastupitelé schválili i Koncepci primární prevence rizikového chování dětí a mládeže na území hlavního města Prahy na období 2014 až 2020. V koncepci se uvádí, že v současné době rozlišujeme devět oblastí rizikového chování. Jsou jimi: záškoláctví, šikana a extrémní projevy agrese, rizikové sporty a rizikové chování v dopravě, rasismus a xenofobie, negativní působení sekt, sexuální rizikové chování, užívání návykových látek, spektrum poruch příjmu potravin a okruh poruch a problémů spojených se syndromem CAN (tj. syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte). Semelová upozornila na to, že v oblastech rizikového chování by mělo být uvedeno i patologické hráčství. »Hazard je problém, rozšířil se i na děti a mládež. Mělo by na to být pamatováno, prevence by měla být zaměřena i tímto směrem,« řekla. Radní Martin Dlouhý (TOP 09) reagoval, že na patologické hráče město nezapomíná, je tomu přizpůsobena grantová politika. Podle Semelové je to však něco jiného: patologické hráčství by podle ní mělo být zahrnuto i ve zmíněné koncepci.

Nezdražení MHD je jisté jen do října

V rámci ústních interpelací se s dotazem na primátora Hudečka obrátil zastupitel Petr Šimůnek (KSČM). Požádal ho, aby na příštím jednání informoval zastupitele o stavu protipovodňových opatření. »Jsou změny počasí. Na výboru pro územní rozvoj dochází ke změnám územního plánu, aby mohla být Praha lépe chráněna. Praze nedělá dobrotu třeba soutok Berounky a Vltavy, máme i problémová místa na odtoku Vltavy z Prahy, v Praze 6 nebo v Tróji a dalších oblastech. Mohl byste příslušným útvarům tento úkol zadat? Abychom k informaci dostali materiál, jak jsme připraveni na možné povodně, na případnou zvýšenou hladinu Vltavy,« dodal. Hudeček slíbil, že materiál bude na příštím jednání zastupitelům k informaci předložen.

Ve věci nákupu tramvají interpelovala Semelová radního Jiřího Pařízka (TOP 09). »Z médií jsme se dozvěděli o dohodě ohledně splácení nákupu nových tramvají, kdy místo dvou miliard ročně má jít Škodě Transportation ročně jedna miliarda - z pražského dopravního podniku. Místo do roku 2018 má být vše splaceno až v roce 2022. Jedná se o kontrakt ve výši 19 miliard korun, který byl uzavřen v roce 2006, tedy za vlády bývalého primátora Béma. Vedlo to k velkému zadlužení města. Jak to je v současnosti? Dříve nám bylo odpovídáno, že bez miliardových sankcí nelze smlouvu vypovědět, nyní došlo k dohodě. Nebude odložení splátek znamenat sankce, nedojde k finančnímu navýšení?« zeptala se. Pařízek reagoval, že se podařil dílčí úspěch - Škoda Transportation je pro posunutí splátky právě o čtyři roky. V letech 2015 až 2018 město zaplatí jen 50 % částky, v letech 2019 až 2022 dalších 50 %. »K navýšení kontraktu nedojde, pouze se prodlužuje splatnost,« řekl.

Primátor Hudeček se v médiích vyjádřil, že zmíněná dohoda zamezí dalšímu zadlužování pražského dopravního podniku, a tím pádem nedojde ke zvyšování jízdného v Praze. Semelová se ho proto v téže interpelaci zeptala, zda tento slib platí jen do října 2014, nebo i nadále. KSČM je proti zdražování jízdného, Semelová se angažovala i v petičních akcích mladých komunistů za to, aby jízdné v Praze bylo zdarma. Hudeček odpověděl, že dohodou se skutečně podařilo zvýšení jízdného v MHD zvrátit, což ale podle něj neznamená, že se v budoucnu »po dostavbě metra A, i po nástupu na případnou inflaci, k tomu nebude přistupovat«. Jinými slovy: nezdražení jízdného v pražské MHD je jisté jen do října letošního roku, dál se neví…

Prahu zažalovalo pět církví

V únorovém zpravodajství z pražského zastupitelstva jsme informovali o interpelaci Semelové na radní Evu Vorlíčkovou (TOP 09), i o interpelaci Vorlíčkové (mimo jednací řád zastupitelstva) na Semelovou. Vorlíčková se Semelové, kvůli televiznímu vystoupení, tázala, zda hodlá rezignovat na mandát zastupitelky pražského zastupitelstva - komunistická zastupitelka jí písemně odpověděla, že k tomu nevidí důvod.

Semelová se Vorlíčkové tázala na požadavky církví ohledně vydávání majetku. »Nevyskytla se v Praze situace, ke které došlo v Jihomoravském kraji, že církev žádá o vydání majetku, který je ve vlastnictví obce, respektive kraje - pražského magistrátu? Jedná se o majetek, jehož vydání (respektive požádání o vydání) by bylo v rozporu s přijatým zákonem - církve za něj mají dostat náhrady ve výši 59 miliard korun,« připomněla na únorovém zasedání. Vorlíčková tehdy reagovala, že existuje pět případů majetku ve vlastnictví hlavního města či třetích osob, kdy je církví zpochybňováno, že majetek do vlastnictví Prahy přešel.

V písemné odpovědi to upřesnila. »Žalobkyněmi jsou: Náboženská společnost Svědkové Jehovovi, Rytířský řád křížovníků s červenou hvězdou, Královská kanonie premonstrátů na Strahově, Náboženská obec Církve československé husitské v Praze 5 a Suverénní řád Maltézských rytířů,« uvedla Vorlíčková. Předmětem žalob jsou nemovitosti v katastrálním území Suchdola, Karlína, Dejvic, Velké Chuchle a Březiněvsi. S výjimkou Březiněvsi jsou všechny nemovitosti ve vlastnictví hlavního města Prahy. »V žalobách je tvrzeno, že předmětné nemovitosti nepřešly do majetku obce dle zákona 172/1991 Sb. (zákon upravující přechod některých věcí z majetku ČR do vlastnictví obcí - pozn. red.). S tímto tvrzením hlavní město Praha nesouhlasí a zastává názor, že zákonem 172/1991 Sb. stanovené podmínky pro přechod vlastnického práva z vlastnictví ČR splněny byly. Všechna řízení jsou v počátečních stádiích, žádné rozhodnutí zatím vydáno nebylo,« uvádí se v odpovědi.

KSČM nepodpořila finance pro Člověka v tísni

Zastupitelé se věnovali i personálním změnám - nebyl schválen návrh, aby se někdejší náměstek pro infrastrukturu Pavel Richter (TOP 09) stal neuvolněným, tedy neplaceným, radním. Pro Richtera v tajné volbě hlasovalo jen 25 zastupitelů. »Nepodpořili jsme pravicové vedení Prahy, nemáme důvod podpořit ani toto doplnění,« odůvodnila stanovisko KSČM Semelová. Zároveň se Richtera zeptala, zda působí v nějakých dozorčích radách. Působí ve dvou.

K rošádě došlo ve výboru pro hospodářskou politiku a majetek - na návrh vedení města z něj byl odvolán první náměstek Jiří Vávra (TOP 09), členem se naopak stal radní Manhart. V tom měla KSČM volné hlasování - většina klubu změnu nepodpořila, hlasování se zdržela.

Zastupitelé hlasovali například i o udělení jednoletých grantů hlavního města Prahy v oblasti kultury a umění na letošní rok - komunisté se zdrželi hlasování kvůli tomu, že finanční prostředky připadnou i o. p. s. Člověk v tísni, přičemž jednou z hlavních náplní činnosti této společnosti není kultura a umění, nýbrž šíření antikomunismu v té nejprimitivnější podobě. Udělení grantů v sociální oblasti a oblasti prevence kriminality klub KSČM naopak podpořil. Komunisté byli na plénu zastupitelstva nápomocni i při technických záležitostech - zastupitel Ledl opakovaně upozornil na procedurální pochybení při jednání.

Příští zasedání zastupitelstva se uskuteční ve čtvrtek 24. dubna.