Jdi na obsah Jdi na menu
 


KSČM získala tři mandáty v Evropském parlamentu!

Zleva Petr Šimůnek, Jiří Dolejš, Jiří Maštálka, Vojtěch Filip a Kateřina Konečná. FOTO - Miloš SKÁCEL
Kateřina Konečná je s preferenčním hlasy na pátém místě mezi všemi českým europoslanci

Těsně po 23. hodině v neděli 25. května byly oficiálně zveřejněny volby do Evropského parlamentu. KSČM získala tři mandáty, což je sice o jeden méně než v minulých volbách v roce 2009, ale vzhledem k menšímu počtu poslanců z České republiky (21) se jedná o úspěch, který potvrdil i předseda KSČM Vojtěch Filip bezprostředně po oznámení výsledků. Volby v České republice vyhrálo hnutí ANO se ziskem 16,1 % (4 mandáty) před TOP 09 a Starostové s 16,0 (4) a ČSSD 14,2 (4). KSČM obsadila čtvrté místo s 11 procenty a jak již bylo řečeno, třemi poslaneckými mandáty.

Poslanci za KSČM se na příští pětileté volební období stali Kateřina Konečná, Miloslav Ransdorf a Jiří Maštálka. K. Konečná získala velký počet preferenčních hlasů (celkem 28 154), čímž skončila v pořadí českých europoslanců na pátém místě! M. Ransdorf byl na kandidátce KSČM na čtvrtém místě, přesto preferenčními hlasy přeskočil Jaromíra Kohlíčka a Jiřího Maštálku.

Z dalších stran, které získaly mandáty poslanců v Evropském parlamentu, jsou na 5. místě KDU-ČSL (10 % - 3 mandáty) a na šestém ODS (7,7 %). Občanští demokraté utrpěli z volených stran vůbec největší porážku a propad oproti minulým volbám, neboť mají dva mandáty a sedm jich ztratili. Jako poslední se do EP dostala Strana svobodných občanů s 5,2 procenta a jediným jejich poslancem bude Petr Mach.

Z dalších stran získaly Pirátská strana 4,8 %, Zelení 3,8, Úsvit T. Okamury 3,1 %.

Volební účast v České republice byla nízká – 18,2 % - což znamená společně se Slovenskou republikou nejhorší volební účast mezi 28 zeměmi EU. Celkově však přišlo k volebním urnám v EU 43,1 procent.

 

Novopečená europoslankyně Kateřina Konečná. FOTO - Miloš SKÁCEL

 

»Považují obhájení tří mandátů za úspěch už vzhledem k tomu, že se snížil počet českých europoslanců. To, že jsme zvolili Kateřinu Konečnou jako vedoucí kandidátku, se ukázalo jako velmi dobré rozhodnutí a správným směrem, protože ona představuje novou, mladou generaci politiků. Občané naše rozhodnutí akceptovali, což potvrdili velkým počtem preferenčních hlasů,« řekl předseda KSČM Vojtěch Filip jako první ohlas na výsledek.

»Pevně věřím, že ty tři mandáty budeme umět zúročit, aby KSČM a vůbec celá Česká republika měla silnou pozici v Evropském parlamentu. Já sice nastupují coby nováček, ale se zkušenými kolegy a určitě se budeme zabývat otázkami, které jsme měly v našem volebním programu jako priority - tzn. především politikou zaměstnanosti, neboť Evropa se musí vypořádat s hospodářskou krizí a obrovskou nezaměstnaností,« uvedla nová europoslankyně Kateřina Konečná.