Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lékárníci chtějí sjednotit doplatky za léky na recept

10. 11. 2014

 

 

Česká lékárnická komora (ČLnK) chce zajistit pevné ceny doplatků za léčiva na recept ve všech lékárnách. Je to jeden z jejích hlavních úkolů pro příští rok. Podle stínové ministryně zdravotnictví Soni Markové (KSČM) jde o správný princip, otázkou ale zůstává, jak se promítne do praxe.

Lékárníkům se nelíbí současný stav, kdy ani lékař, ani pacient neví, kolik se bude za lék doplácet, a informaci o ceně se dozví až v lékárně. »Ceny léků se mění neuvěřitelně průběžně a opravdu ve všech zemích, kde jsme si dělali průzkum v rámci Evropské unie, jsou pevné ceny léků na předpis. Takže víte, že tento lék stojí 100 korun a ve všech lékárnách stejně, nebo že budete doplácet třeba 30 korun za tento lék a zase ve všech lékárnách stejně,« řekl po skončení sobotního sjezdu komory její prezident Lubomír Chudoba.

Podle Markové by stanovení pevných cen léků a doplatků bylo pro pacienty určitě výhodné, obává se však, že v řadě případů by to mohlo přinést zvýšení doplatků. »V současnosti záleží na tom, jakou cenu si dohodne lékárna s distributorem a v některých případech se daří výši doplatku podstatně snížit. Obávám se toho, jak je v naší republice dobrým zvykem, že opět zafungují některá lobby a v konečném důsledku dojde ke sjednocení doplatků na nejvyšší ceně. Princip je určitě správný, otázkou ale je, jak to bude v praxi,« reagovala Marková pro náš list. Nicméně jde o úpravu, která si vyžádá změnu zákona a bude tedy záležet na tom, v jaké podobě bude případná novela schválena.

Zabránit reexportu některých léčiv

Lékárnici chtějí řešit také problém nedostupnosti některých léčiv na trhu v ČR, protože se vyvážejí za hranice, kde se prodávají za vyšší ceny. »Chceme, aby ta třetí novela zákona, která je připravena někdy na první pololetí příštího roku, už obsahovala zákaz reexportu ve vybraných případech,« uvedl Chudoba. Orgánem, který by měl na tento problém dohlížet, má být Státní ústav pro kontrolu léčiv. »Měl by vyhodnocovat množství léků, které se na český trh dostává, na základě spotřeby bude vědět, kolik je ho spotřebováno, a včas by měl dát pokyn ministerstvu zdravotnictví, aby zakázalo například vývoz konkrétních léků,« uvedl. S tím podle Markové lze jen souhlasit. »Reexport je problém, na který upozorňujeme už několik let, bohužel žádný ministr zdravotnictví s tím dosud nic nedělal. Jde o oprávněný požadavek, který samozřejmě budeme podporovat,« zdůraznila Marková.

Jak by se podle Markové mělo vzhldem k poměrně vysoké ceně těchto přípravků k úpravám přistupovat? Čtěte více v pondělních tištěných Haló novinách.