Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lidé, odpovědní za devastaci ekonomiky, ve volbách neuspěli

 

 

Vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a ANO bude disponovat většinou hlasů nejen v Poslanecké sněmovně, ale i v Senátu. Rozhodli o tom voliči ve druhém kole senátních voleb. K volebním urnám přišlo necelých 17 procent voličů, což je historicky nejnižší účast.

Lidé rozhodovali o obsazení 27 senátorských křesel. Vybírali tedy z 54 kandidátů, kterým dali před týdnem nejvíce hlasů. ČSSD ve finálovém klání vyhrála v deseti z 19 obvodů, v nichž postoupili její kandidáti do druhého kola. S 33 senátory tak nadále zůstane nejsilnější frakcí. Druhá skončila KDU-ČSL, z devíti kandidátů pět uspělo, další dva kandidáti uspěli v koalici se Stranou zelených. Za očekáváním zůstal výsledek hnutí ANO, které bude mít jen čtyři senátory. V druhém kole mělo hnutí celkem devět kandidátů. Vlastní klub bude mít i Strana zelených, k jejímž třem současným senátorům voliči dva přidali. K ustavení klubu je v horní komoře potřeba minimálně pět členů. ODS dokázala získat dva senátory, ve finále měla sedm kandidátů. Stejný počet získalo i spolupracující hnutí Starostové a nezávislí a Starostové pro Liberecký kraj. V Senátu naopak nebude ani jeden zástupce TOP 09, jejíž čtyři finalisté neuspěli. Novým senátním uskupením se stala Strana soukromníků ČR. Polepšila si také Strana práv občanů (SPO) díky výhře Františka Čuby na Zlínsku, kde porazil místopředsedkyni Senátu a ČSSD Alenu Gajdůškovou. Společný klub SPO, KSČM a Severočechů by tak měl mít i nadále šest členů.

Levicové strany (ČSSD, SPO+KSČM+Severočech) ztratily senátní většinu. K jejímu udržení potřebovaly získat celkem 13 mandátů, dvě vítězství jim k tomu ale chyběla.

Rekordně nízká účast

Druhé kolo senátních voleb poznamenala rekordně nízká účast, hlasovat přišlo pouze 16,69 procenta voličů. V prvním kole, které se konalo před týdnem společně s volbami do obecních zastupitelstev, se k urnám dostavilo 38,6 procenta voličů. Dosavadní nejnižší účast při senátním finále byla před deseti lety a činila 18,4 procenta.

Prezident republiky Miloš Zeman má nízkou volební účast už za standard. Voliči podle něj v případě, že v prvním kole neuspěl jejich oblíbený kandidát, nemají zájem volit menší zlo.

Podle předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa druhé kolo senátních voleb prokázalo, že lidé nadále Senát podceňují. »Svou nízkou účastí umožňují, že jsou do Senátu zvoleni ti, kteří nevyjadřují většinovou vůli občanů daného obvodu,« řekl Haló novinám. »Očekávalo se, že ČSSD neobhájí všechny mandáty, na druhou stranu však prokazatelně došlo k tomu, že ti, kteří jsou odpovědni za devastaci české ekonomiky, zejména zástupci TOP 09, neuspěli,« dodal Filip. Pokud jde o současnou sestavu Senátu, bude podle něj otázka, jak se tam bude dál vyvíjet situace ohledně vládní koalice. »V tomto ohledu to svědčí o tom, že šlo spíše o módní vlnu a lidé pomalu střízlivějí z těch slibů, které byly spíše sny než programem,« uvedl Filip.

ČSSD navrhne úpravu hlasování

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vnímá výsledek senátních voleb jako vítězství sociální demokracie a podporu politiky své vlády. »Myslím si, že tento výsledek senátních voleb umožní stabilní pokračování vlády, stabilní pokračování vládní koalice,« řekl po skončení druhého kola voleb novinářům. Mrzí ho prohry některých sociálnědemokratických kandidátů ve druhém kole, především ministra školství Marcela Chládka či místopředsedkyně horní komory Aleny Gajdůškové. Sobotka vyzdvihl naopak výhru předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) nebo ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Sobotka je naopak nespokojen s nízkou volební účastí ve druhém kole hlasování. ČSSD kvůli tomu přijde s návrhem na úpravu hlasování. Lhůta mezi prvním a druhým kolem senátního hlasování by se měla zvětšit ze sedmi na 14 dnů. Podle Sobotky takový krok voličům umožní, aby se lépe seznámili s dvojicí kandidátů. Také by mělo být možné doručit voličům hlasovací lístky i před druhým kolem, což může vést k vyššímu počtu hlasujících.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek považuje výsledek senátních voleb pro lidovce za velmi solidní, prý ho očekával. Přivítal, že voliči podpořili vládní koalici. »Často bývala volba do Senátu určitým vyúčtováním vlády za její působení,« poznamenal. Vzhledem, k tomu. Že KDU-ČSL žádný mandát neobhajovala, stala se podle politologů faktickým vítězem senátních voleb.

Pokud vás zajímají další podrobnosti o senátních volbách, čtěte pondělní tištěné Haló noviny.