Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lidé jako zaměnitelné figury?

6. 12. 2014

 

REDAKČNÍ SLOUPEK

Deník E15 přetiskl komentáře některých amerických novin k případu zastřeleného černošského mladíka Michaela Browna bílým policistou, jenž nebyl poté velkou porotou shledán vinným. Komentáře jsou ostré, a to ještě nebyl znám další případ, kdy »přičiněním« jiného bílého policisty zemřel neozbrojený pouliční prodavač tmavé pleti Eric Garner. I v tomto případě porota, tentokrát newyorského soudu, rozhodla - nestíhat. Tisíce Američanů kvůli tomu opět vyšly do ulic.

 

 

 

The New York Times napsaly: »Pro černošskou komunitu ve Fergusonu bylo zabití Michaela Browna poslední kapkou do poháru plného zvůle, již denně zažívá ze strany místní policie, což dokazují například statistiky cílů silničních i pouličních kontrol. Případ našel odezvu v celé zemi, protože zabíjení mladých černých mužů je zdrojem strachu černých rodičů od pobřeží k pobřeží. Studie sdružení ProPublica spočítala, že mladí černí muži čelí 21krát většímu riziku, že budou zastřeleni policistou, než mladí bílí muži. Mnoho policistů nahlíží na černochy jako na zaměnitelné figury na šachovnici města, nikoli jako na lidské bytosti.«

The Huffington Post konstatuje, že ve státě Missouri (kam patří Ferguson) smí policista zastřelit osobu, kterou považuje za utíkajícího pachatele. Tečka. Zastřelit může i toho, kdo se k němu blíží »výhružným způsobem«. Chybu komentátor vidí v Missouri i celé Americe a jejích »podivných zákonech, s nimiž žádná federální vláda od Lincolna nedokázala skoro nic udělat«. Některé zákony přežívají ještě z otrokářských dob a právě ty umožnily porotě smést případ ze stolu, napsal The Huffington Post.

I přes nadějeplné proklamace vycházející především z úst vysokých amerických politiků a navzdory snahám řady pokrokových Američanů, umělců, vysokoškolských pedagogů a aktivistů, kteří na rozdíl od elit upřímně usilují o odstranění všech přetrvávajících projevů rasismu, zůstává tento vřed znakem americké společnosti. Musí se to však změnit, chtějí-li Spojené státy patřit do skupiny civilizovaných zemí. Našinec si řekne: měly by si tedy nechat své odsudky na adresu druhých...

»Lidé si musí uvědomit, že na životech černých nebo snědých obyvatel záleží stejně jako na životech těch bílých,« řekl starosta New Yorku Bill de Blasio. Přiznal, že to, co se nyní děje, není problémem jen New Yorku, nýbrž problémem celé Ameriky, a pochází ještě z dob vzniku USA. »Je na naší generaci, aby to vyřešila,« vyzval starosta.

V tom držím Spojeným státům palce. Vzor by si mohly vzít v mnohých jiných zemích amerického kontinentu. Jak pikantní, že vysokou rasovou tolerancí se vyznačují právě ty státy, nad nimiž americká administrativa ohrnuje nos nebo je přímo řadí na černou listinu: Kuba, Venezuela, Brazílie a další.

Monika HOŘENÍ