Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lidé požadují zrušení církevních restitucí

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

Chtěli by o tom rozhodnout ve všelidovém referendu

Pokud by si domácí veřejnost měla vybrat mezi změnou, ponecháním ve stávajícím stavu či zrušením zákona o majetkovém vyrovnání ČR s církvemi, rozhodla by se v 56,7% pro zrušení tzv. zákona o církevních restitucích. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který se zaměřil na názor domácí populace na církevní restituce.

Jak dále ukázal průzkum společnosti SANEP, ve vztahu k majetkovému vyrovnání státu s církvemi, by vláda měla dle názoru 41,6% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, prosadit veškeré změny, které by vedly ke snížení celkových finančních a majetkových náhrad církvím. Prosazení zdanění veškerých finančních a majetkových náhrad v rámci restitucí pak preferuje 15,3% dotázaných a prosazení zrušení inflační doložky 14,7% dotázaných. Nechat vše tak, jak bylo původně schváleno zákonem o církevních restitucích, preferuje 12,8% dotázaných a prosazení snížení finanční náhrady za nevydaný majetek konkrétně o 13 miliard korun 8,9% respondentů.

Názor, že by o případných změnách zákona o církevních restitucích měli rozhodnout občané ve všelidovém referendu, pak v souhrnu sdílí 75,4% dotázaných.

Církve uvedly, že souhlasí se zveřejňováním svého hospodaření a jsou ochotny se podřídit finančnímu auditu. Názor, že církve skutečně a pravdivě dostojí tomuto svému příslibu, ovšem věří v souhrnu pouze 16,3% dotázaných.

Se zdaněním finančních náhrad, které dostávají církve za nevydaný majetek, v souhrnu vyjádřilo souhlas 78,4% respondentů.

Vláda by pak podle názoru 75,1% dotázaných měla ve vztahu k případné změně zákona o církevních restitucích, prosadit změny bez shody s církvemi.

Z výsledků šetření společnosti SANEP jednoznačně vyplývá, že většinová populace jednoznačně nesouhlasí s církevními restitucemi a podporuje případně takové změny zákona o církevních restitucích, které by vedly ke snížení finančních a majetkových náhrad církvím. Stejně tak panuje jednoznačná názorová shoda na konání všelidového referenda, v němž by se mělo rozhodovat o změnách zákona o církevních restitucích.

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 30. 3. - 2. 4. 2014 na vybrané skupině 2.127 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let.