Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lidovci chtějí obnovit poplatky

20. 3. 2014

 

Thomayerova nemocnice v pražské Krči. Ilustrační FOTO - wikipedia.org

 

 

Vláda by se měla podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka vrátit k debatě o obnovení poplatku za pobyt v nemocnici. Jeho zrušení označil ministr financí Andrej Babiš (ANO) za chybu. Šéf resortu Svatopluk Němeček (ČSSD) nyní hledá cesty, jak nemocnicím tento výpadek příjmů dorovnat. KSČM se obává, že peníze se opět začnou hledat v kapsách pacientů.

Stokorunový poplatek za den v nemocnici byl po verdiktu Ústavního soudu zrušen od letošního ledna. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se následně zavázala, že k jeho obnovení už nedojde. Nemocnicím však peníze z poplatků chybějí a vláda nyní řeší, kde je vzít.

Ministr zdravotnictví chce vzít peníze z rozpočtové rezervy. S tím ale nesouhlasí ANO. Babiš požaduje, aby ministerstvo udělalo systémové změny, které povedou mimo jiné ke zprůhlednění hospodaření zdravotních pojišťoven. Další státní peníze by prý pro zdravotnictví uvolnil, pokud resort začne šetřit a toky peněz zprůhlední.

Němeček ve čtvrtek oznámil, že navrhne od července zvýšit odvody státu do zdravotního pojištění za děti, nezaměstnané či důchodce, a to ze 780 na 845 korun. Za šest měsíců by to mohlo podle něj přinést 2,1 miliardy korun. Pojišťovny by pak tuto sumu musely rozdělit nemocnicím, uložil by jim to zákon. Pravidelné zvyšování platby státu do zdravotního pojištění by rád viděl od roku 2016, a to podle růstu průměrné mzdy. Ministr plánuje také zveřejňování smluv, které mají zdravotní pojišťovny se zdravotníky. Jako další krátkodobé opatření by chtěl prosadit zmenšení rezervního fondu pojišťoven. Povinný odvod do něj by činil místo 1,5 procenta jen 0,75 procenta. Na péči by se tak dalo použít dalších 600 milionů korun, uvedl Němeček.

Hledat peníze v kapsách pacientů je nepřijatelné

Navrhovaná opatření jdou podle stínové ministryně KSČM pro resort zdravotnictví Soni Markové správným směrem, důležité ale je, kde bude vláda peníze hledat. »Pokud je chce hledat výhradně v systému zdravotnictví, tak se obávám, že je nenajde,« řekla našemu listu. Nemohou podle ní v tomto případě posloužit ani rezervní fondy zdravotních pojišťoven, které jsou v důsledku hospodářské krize a následné recese značně oslabeny, anebo, jako v případě VZP, vyčerpány. V současné době není podle Markové jiná možnost, než tyto prostředky najít ve státním rozpočtu. »Cesta pouze úsporami v systému veřejného zdravotního pojištění není schůdná, a pokud na ni bude vládní koalice trvat, tak se může stát, že peníze se nakonec začnou opět hledat v kapsách pacientů, a to je pro nás nepřijatelné,« zdůraznila Marková.

Obává se, že téma poplatků ve zdravotnictví bylo sociálními demokraty opakovaně využito a možná i zneužito jako předvolební téma na nalákání voličů. »Nyní, když má dojít na plnění slibů, je po vzoru jiných, kteří se chopili moci, třeba rychle zapomenout. Naštěstí si sociální demokraté vybrali spolehlivé spojence, a ti za ně ‚špinavou práci‘ odvedou,« podotkla poslankyně. Jedinou stranou, která důsledně hájí zájmy pacientů, tak podle ní zůstává KSČM, která považuje tzv. regulační poplatky za symbol dlouhodobé snahy polistopadových vlád převést potřebnou zdravotní péči do oblasti komerčních služeb. »Heslo ‚bez peněz k lékaři nelez‘ bude nakonec dovršeno v době levo-středo-pravicové vlády. S tím nemůže KSČM v žádném případě souhlasit!« dodala Marková.