Jdi na obsah Jdi na menu
 


Luzar: Putin a Biden vyřešili karibskou krizi v Evropě, ale… zápalná šňůra již hoří

9. 12. 2021

 

Uplynul den a analytici se nadále ptají, co se odehrálo během uzavřeného videohovoru Putina a Bidena, který trval dvě hodiny a pět minut? Velká politická hra nebo pokus o vyřešení karibské krize v Evropě v roce 2021?

Komentáře stran k charakteru a tónu jednání se různí. Kreml označil rozhovor obou prezidentů za upřímný a věcný. Bílý dům zase ústy poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana tvrdí, že se nejednalo o tradiční výměnu projevů, ale o skutečnou diskusi. Témata jsou známá – rusko-americké vztahy, hromadění vojáků na ukrajinské hranici, minské dohody, sankce... Jedna věc ale zůstává nejasná – může nyní Evropa dýchat volněji? O svůj pohled na věc se se Sputnikem podělil místopředseda KSČM Leo Luzar:

Stojíme na prahu nové studené války, NATO utahuje smyčku kolem Ruska a mnozí malí politici ještě menších členských států vyhrožují ozbrojeným konfliktem. Hledají se záminky, porušují dohody a nepsaná pravidla se stávají minulostí. Jde to tak daleko, že prezident Biden hovoří o tvrdé odvetě za útok Ruska na Ukrajinu, to ale prezident Putin popírá, a naopak hovoří o zárukách vedoucích k nerozšiřování NATO u hranic Ruska. Prý, má každý stát právo vybrat si s kým chce zbrojit a na koho chce střílet, říkají komentátoři okolo NATO. Jako by všichni zapomněli na karibskou krizi 1962, kdy si Kuba vybrala Sovětský svaz a chtěla rakety u břehů USA. To se Američanům taky moc nelíbilo.

Každé médium takzvaného svobodného světa se nyní předhání v hledání všeho špatného na předem označeném nepříteli. Kdy naposledy jste četli nebo viděli něco pozitivního na určeném nepříteli? Odpovězte si sami. Ale určitě se dočtete, že v obci na periferii Ruska nějaký Ivan v opilosti rozmlátil obchod, když mu došla vodka. Prostě cílená mediální válka ukázat nepřítele jako zemi upíra, necivilizovaný, bledý, poďobaný, krutý a bezohledný kód země vedoucí k válce.

Pokračování v rozhovoru na Sputniknews.cz

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Sputnik News