Jdi na obsah Jdi na menu
 


M. Semelová: Vysokoškolská novela je kompromis, její projednávání však nemusí být lehké

 

 

KSČM se vždy držela názoru, že investice do vzdělání je investice do budoucnosti, říká v rozhovoru pro Haló noviny poslankyně Marta Semelová, členka sněmovního školského výboru (KSČM).

»Financování vzdělávání se za posledních 25 let výrazně přeneslo na kraje, obce, rodiče. Rodiče musí platit svým dětem pracovní sešity, které v nižších ročnících základních škol často nahrazují učebnice, pomůcky, školy v přírodě, kurzy, pobyt ve školní družině, na středních školách učebnice, a tak bych mohla pokračovat. Přitom stále víc rodin se dostává do obtížné ekonomické situace. V rodinách, které pobírají dávky v hmotné nouzi, žije asi sto tisíc dětí, zvyšuje se počet dětí, jejichž rodiče nemají ani na jedno teplé jídlo denně,« říká v rozhovoru Semelová.

Součaná vláda se školným na vysokých školách nepočítá. Podle Semelové si ale člověk nemůže být jistý ničím. »Když sleduji, jak ministr financí postupně mění svými rozhodnutími priority vládního prohlášení a přechází stále víc a víc doprava, když sleduji slabost sociální demokracie, která pod tlakem koaličních partnerů odhazuje jeden předvolební slib za druhým, tak je otázkou, kam až se míní posunout. V každém případě KSČM je v této otázce konzistentní, to znamená, že odmítáme jakékoliv školné, ať přímé či odložené.«