Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marková: Platby za státní pojištěnce se musí valorizovat

ILUSTRAČNÍ FOTO – archiv Haló novin

 

 

Psychiatrická péče je dlouhodobě podfinancována a čekat na evropské dotace do této oblasti je chybou. V Otázkách Václava Moravce to uvedla stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková (KSČM).

Je přesvědčena, že tři procenta finančních prostředků, které jdou ze zdravotnického rozpočtu do psychiatrie, je velmi málo. »Jsme hluboko pod průměrem Evropské unie a bohužel se nedělá nic pro to, aby se psychiatrická péče zafinancovala. Na to nemusíme čekat na evropské peníze, ty nám mohou pomoci, ale ministerstvo mělo už dávno dát do psychiatrické péče více peněz,« uvedla Marková. Uznává sice, že ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) musel zatím napravovat ty největší chyby pravicových vlád, nicméně při přípravě rozpočtu měl podle ní na větší podporu psychiatrické péče myslet. Němeček věří, že v souvislosti s reformou psychiatrie, kterou resort připravuje už od roku 2012, by mělo dojít ke zvětšování objemu finančních prostředků do tohoto oboru tak, aby se v průběhu pěti až sedmi let dostal na evropskou úroveň.

Připravovaná reforma psychiatrické péče počítá se vznikem zhruba třiceti komunitních center. Každé z nich má podle ministra stát kolem deseti milionů korun. Každé z center, jejichž výstavba bude financována z evropských fondů, by podle Němečka mělo mít kolem 20 zaměstnanců. »Provozní náklady na všechna tato centra jsou zkraje asi 450 milionů ročně, které by zpočátku hradila Evropská unie,« uvedl Němeček. Později by se o náklady dělila zhruba na půl ministerstva práce a zdravotnictví.

Až poté, co budou komunitní centra duševního zdraví ustavena, může podle ministra opatrně začít proces transformace velkých psychiatrických léčeben. »Rušit léčebny by bylo velmi nebezpečné. Když je budeme chtít zmenšovat, musíme určit, co s těmi lidmi bude, nesmí se stát, aby zůstali na ulici,« uvedl Němeček.

Co si také S. Marková myslí ohledně odvolání šéfa VZP Kabátka, čtěte pondělní tištěné Haló noviny.