Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marková: Pouze zveřejňování smluv únik peněz nevyřeší

 

Zveřejňovat smlouvy s ambulancemi a nemocnicemi by měla nejen Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), ale všechny zaměstnanecké pojišťovny. Usiluje o to občanské sdružení Platforma zdravotních pojištěnců (PZP).

Na základě rozsudku Městského soudu v Praze z října 2011 musí podle platformy nyní zveřejňovat smlouvy VZP. Platforma chce dosáhnout toho, aby smlouvy zveřejnily také všechny zaměstnanecké pojišťovny. Zákon to neukládá, ministerstvo zdravotnictví to chce změnit. S povinným zveřejňováním smluv počítá tzv. transparenční novela, kterou již projednal sněmovní výbor pro zdravotnictví. Právě tam ale byla k novele načtena řada pozměňovacích návrhů, často kontroverzních, což může zkomplikovat její schvalování na plénu sněmovny. Upozornila na to stínová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví Soňa Marková. »Samotné zveřejňování smluv, což bylo původním záměrem novely, podporujeme, jde o určitý tlak na zdravotní pojišťovny, aby nevytvářely nadstandardní podmínky pro některé vybrané poskytovatele zdravotní péče. Obávám se ale, že některé pozměňovací návrhy mohou přinést určité politické problémy při projednávání novely,« řekla poslankyně našemu listu. Samotné zveřejňování smluv však podle Markové nevyřeší problémy s únikem finančních prostředků ze zdravotnictví, je potřeba provést další opatření.

»Přístup veřejnosti ke smlouvám a platbám pojišťoven je důležitý pro nezávislou kontrolu, jak se nakládá s povinně vybranými penězi, a je přínosem i pro ochranu práv pacientů,« míní právník platformy Ondřej Dostál. Rozsudek podle něj potvrdil dřívější stanoviska Nejvyššího soudu, že smlouvy mezi pojišťovnami a nemocnicemi nejsou kryty obchodním tajemstvím, ani jinými důvody mlčenlivosti. Nevidí tak právní překážku k tomu, aby je pojišťovny poskytly komukoli, kdo si zažádá o informace.

VZP tvrdí, že podle jejích právníků ji rozsudek ke zveřejňování smluv nezavazuje. Mluvčí VZP Oldřich Tichý řekl, že rozsudek pouze ruší rozhodnutí ředitele VZP, který zveřejnění odmítl, a věc se vrací k dalšímu řízení žalované straně, tedy VZP. Teoreticky tedy může VZP žádost znovu zamítnout. Mluvčí ale připomněl, že VZP už rok dobrovolně zveřejňuje smlouvy se všemi nemocnicemi a letos začala zveřejňovat i žádosti lékařů a nemocnic o smlouvu, včetně důvodu rozhodnutí, aby zamezila pochybám, že někdo byl zvýhodněn.