Jdi na obsah Jdi na menu
 


Minimální mzda manažerů? Nesmysl, výsměch…

10. 5. 2017

 

Návrh novely zákoníku práce obsahuje hranici minimální mzdy pro vrcholového zaměstnance ve výši 75 tisíc korun. V naší anketě jsme se ptali občanů, jaký na to mají názor.

Například živnostník Lukáš Žáček (44) z Ostravy si myslí, že se sice jedná o stresující práci, ale manažerský standard, jejich platy, ale i vysoké odměny jsou na takové výši, že stanovení minimální mzdy zkrátka nepotřebují. »Je to práce velmi slušně ohodnocena, obyčejní lidé jsou na tom mnohem hůře,« zdůraznil Žáček.

Pojišťovací poradce a hudebník rockové a taneční kapely Brutus Jozef Kupčík (45) z Prahy se domnívá, že každá společnost má svou vlastní finanční politiku a strategii a je úplně jedno, jestli bude stanovena minimální mzda manažerů, či nikoliv. »Společnost se rozhodne podle toho, jestli je to pro ni rentabilní, nebo ne,« uvedl Kupčík. Dodal, že vychází z vlastní zkušenosti, někdo je podle jeho slov pro firmu drahý i za 10 000 korun a někdo se firmě vyplatí i za 100 000 korun měsíčně.

Technolog Petr Kessner (32) z Písku míní, že minimální mzda má smysl, pokud se jedná opravdu o mzdu minimální, tedy o mzdu, pod jejíž hranicí se zaměstnávání stává nemorální a hlavně nelegální. »Jakákoliv jiná státní regulace mezd, určitých platových tříd a skupin zaměstnanců v soukromém sektoru mi přijde scestná. Takové mzdy, jako například mzdy manažerů, by měl regulovat sám pracovní trh,« vysvětlil Kessner.

Knihovník Martin Peč (30) z Prostějova, který však žije v Praze, řekl, že se jedná o nesmysl, a ne o prioritu. »Ale jako recese je to dobré. Kdybych to bral vážně a toto minimum bylo ještě nižší, lítost by to ve mně nevzbudilo. Brečet bychom měli na jiném hrobě,« uvedl Peč.

Vysokoškolský pedagog a spisovatel Ondřej Hník (38) uvedl, že by byl proti takové doslova »blbosti«, jako je takzvaná minimální mzda pro manažery. »O jejich výši se vůbec nejedná, je to absurdita. Kdyby hypoteticky existoval minimální plat manažerů, musel by ho mít i učitel, ten je totiž, kromě jiného, také manažerem. Komplexně vede v každé třídě okolo třiceti individualit,« řekl Hník.

Podnikatelka Alena Valentková (40) z Ostravy zdůraznila, že odměna pro manažery by měla být stanovena určitým stropem, například 75 000 korun. »Aby nebyli ošizeni zaměstnanci, bez kterých by manažeři nebyli tam, kde jsou,« řekla Valentková.

Zdravotník Luboš Munuch (35) z Prahy se domnívá, že takový nápad je naprostá absurdita. »Obyčejní zaměstnanci, kterých je v naší zemi většina, mají velké problémy s tím, aby vyšli s výplatou. Jedná se o výsměch všem poctivým zaměstnancům, kteří mají dlouhodobě finanční problémy a žijí doslova od výplaty k výplatě,« zdůraznil Munuch s tím, že zmíněné problémy zaměstnanců jsou nedůstojné.