Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ministr zdravotnictví varuje před nebezpečnými »šarlatány«

3. 6. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

 

V poslední době přinesla média informace o praktikách různých »léčitelů«. Jednání podobných tzv. šarlatánů, kteří zneužívají neštěstí a zoufalství vážně nemocných lidí a podvodně na nich vydělávají, je daleko za hranicí hyenismu civilizovaného lidského společenství. Informovala nás mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

»Jako lékař jsem se setkal s pacienty, kteří propadli zoufalství a beznaději kvůli závažnosti svého onemocnění a blížícímu se konci života. Tito lidé jsou pro podobné podvodníky snadnými terči, protože každý člověk udělá pro záchranu svého života cokoli. Je mou povinností co nejdůrazněji varovat před lidmi, kteří vážně nemocné pacienty odrazují od lékařské péče,« uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Tímto jednáním je podle něj mohou bezprostředně ohrožovat na životě. Proto vyzývám k obezřetnosti, jak těžce nemocné pacienty, tak nejbližší okolí všech vážně nemocných. »Pokud jste se s takovým případem setkali, zašlete nám podrobné informace na sarlatani@mzcr.cz. Právníci ministerstva zdravotnictví od pondělka hledají možnosti úprav našeho práva a analyzují, jak podobné případy šetří v okolních zemích. Chci najít řešení, které zajistí, aby se podobným excesům dařilo předcházet,« doplnil ministr.

Výňatek ze Stanoviska vědecké rady ČLK k neověřeným léčitelským postupům v onkologii ze dne 2. 2. 2012:

Hlavní riziko těchto metod spočívá v tom, že nemocný, který přistoupí na alternativní léčbu, může promeškat vhodný okamžik k zahájení účinné standardní protinádorové léčby, jeho choroba přes dočasné subjektivní zlepšení progreduje a šance na úspěšné léčení nebo dokonce vyléčení zmenšuje. I když se nemocný nakonec svěří do péče odborníka, je léčba pokročilého onemocnění obtížná, nákladná, často málo úspěšná a provázená četnými nežádoucími účinky, které zhorší kvalitu zbytku jeho života.