Jdi na obsah Jdi na menu
 


Místo pomoci hendikepovaným dotovali vozítka Segway

Segway. ILUSTRAČNÍ FOTO - cs.wikipedia.org
 

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) si s tím, kam putují dotace na zpřístupnění cestovního ruchu znevýhodněným skupinám, hlavu příliš neláme. Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) šly peníze z programu například i na zřízení půjčovny vozítek Segway nebo elektrokol.

Národní program podpory cestovního ruchu měl zpřístupnit aktivity spojené s cestováním znevýhodněným skupinám, jako jsou rodiny s dětmi, mládež, studenti, senioři či hendikepovaní. Ministerstvo však podle NKÚ nesledovalo, jestli projekty podpořené z tohoto programu skutečně naplňují jeho cíl a do jaké míry jsou orientované na cílové skupiny. »MMR z programu například podpořilo zřízení půjčovny vozítek Segway dotací 1,2 milionu korun nebo vybudování půjčovny elektrokol a dětských elektrických vozítek dotací téměř milion korun. Hodnocení kvality žádostí o dotaci navíc bylo u tohoto programu vysoce subjektivní,« uvedl mluvčí úřadu Jaroslav Broža.

Výsledky kontroly pobouřily Miladu Halíkovou (za KSČM), předsedkyni sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. »Nejenže jde o další ministerstvo, které hospodařilo přinejmenším podivně, zarážející je, že se to děje na ministerstvu pro místní rozvoj, u kterého bych, vzhledem k tomu, že zastřešuje veškeré projekty, předpokládala, že na tom, co mu přísluší, a tím je mimo jiné cestovní ruch, si dá opravdu záležet. Pokládám to za zvlášť nezodpovědné,« uvedla Halíková pro náš list. Připomněla, že výbor už i v nynějším volebním období zdůrazňoval, že v oblasti cestovního ruchu je potřeba se zaměřit na domácí cestovní ruch a na skupiny lidí, které si ekonomicky drahé zahraniční dovolené nemůžou dovolit, tj. rodiny s dětmi nebo seniory.

Stagnace až pokles výkonnosti

Podle NKÚ ministerstvo dalo v letech 2007 až 2013 na posílení cestovního ruchu z evropských fondů a ze státních zdrojů nejméně 49 miliard korun, přesto jeho výkonnost v uvedeném období stagnovala nebo klesala. Podle úřadu ministerstvo navíc nemá dostatečné nástroje na průkazné a ucelené monitorování a hodnocení podpory turistiky. Informace o 4500 projektech s celkovou dotací přes 49 mld. korun pochází podle NKÚ z analýzy dat monitorovacích systémů, kterou pro ministerstvo zpracovala externí firma za 470 tisíc korun. Podle kontrolorů je ale zaměření těchto projektů na rozvoj turistiky neprůkazné a obtížně zjistitelné a podle jeho zjištění ministerstvo do uvedené zprávy nezahrnulo vyčerpaný státní příspěvek CzechTourismu ve výši 2,7 mld. ani dotace nevládním neziskovým organizacím na cestovní ruch, které v letech 2007 až 2013 činily 935 milionů korun.

Jak na výtky NKÚ reaguje MMR? Čtěte v úterních tištěných Haló novinách.