Jdi na obsah Jdi na menu
 


Možné dopady »reforem« na zdravotně postižené

5. 1. 2012

Možné dopady »reforem« na zdravotně postižené

Dne 14. 11. 2011 nabyl účinnosti zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů.

Od 1. ledna 2012 tak dochází ke zrušení zákona č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a vyhlášky MPSV ČR č. 182/1991 Sb., kterou se provádí zákon o sociálním zabezpečení a zákon České národní rady v působnosti orgánů ČR v sociálním zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů.

Od 1. ledna 2012, v rámci sociální reformy I, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR přijalo změny ve struktuře dávek pro OZP. Nově vznikly, a bude možné žádat, pouze o dvě dávky – příspěvek na mobilitu a příspěvek na zvláštní pomůcku. Všem občanům, kterým byly v minulosti přiznány dávky sociální péče a dávky mimořádných výhod, nebo řízení o přiznání těchto dávek u nich právě probíhá, měl být nejpozději do 31. 12. 2011 zaslán informační dopis související s platností výše uvedeného zákona.

* * *

Tvrdí se, že současná vláda má snahu zdravotně postiženým osobám vylepšit finanční částkou jejich handicap. Bohužel, skutečnost je úplně jiná. Od 1. 1. 2012 skončila platnost dosavadní vyhlášky č. 182/1991 Sb., která obsahovala celou škálu příspěvků, jimiž bylo možné alespoň částečně kompenzovat životní náklady zdravotně postižených osob.

Jednotlivé příspěvky byly specifikovány na různá zdravotní postižení. V příloze č. 4 uvedené vyhlášky byly stanoveny tři odstavce (pro tělesné, sluchové a zrakové postižení), z nichž každý ještě obsahoval vyjmenované kompenzační pomůcky včetně procentuální výše příspěvku.

* * *

Ministr Drábek s naprostým klidem tvrdí, že dávky a příspěvky, které zdravotně postižené osoby dosud pobíraly, jsou plošně zneužívány, a proto bylo nutno provést nápravu. Toto tvrzení však nepodložil žádnými fakty.

Pokud k pár případům zneužití dojde, proč na to mají doplácet ostatní? Je opravdu vypovídající, že vláda vidí zneužívání jen tam, kde v tom lze nalézt záminku pro omezení sociálních práv řadových občanů, zvláště těch, kteří se vzhledem ke svému handicapu nemohou účinně bránit.

A přitom ji zřejmě nijak netrápí, že se plošně zneužívá státní rozpočet například pro nákup nefunkčních padáků nebo nevyhovujících policejních pistolí. Nemluvě o podivných státních zakázkách zadávaných přímo ministerstvem sociálních věcí a práce (výroba a distribuce sociálních karet apod.).

* * *

Pokud by měl ministr Drábek alespoň trochu soudnosti, tak by se neměl »hojit« na seniorech a zdravotně postižených, ale měl by především redukovat přebujelý ministerský aparát, jak finančně tak i počtem byrokratických úředníků. Ovšem, současná vláda má jiné priority.

Zrušením citované vyhlášky č.182/1991 ušetří stát nemalé peníze, které bude moci využít »lépe«. Jsou přece tolik potřebné pro žoldáky vysílané naším státem do cizích zemí, jejichž obyvatelé je pak právem nazývají agresory. Z těchto peněz je třeba zachraňovat evropské propadáky. Z těchto peněz je přece třeba doplnit zahraniční účty našich předních politiků...

Současné legislativce, kteří navrhli a vytvořili tento zákon, a také poslance a senátory, kteří pro tento paskvil zvedli ruku, evidentně vůbec nezajímá situace zdravotně postižených spoluobčanů a bezmyšlenkovitě jednají jen podle stranických zájmů. Několika »vyvoleným« z toho možná i plynou tučné materiální prebendy. Jasným důkazem projevu této bezmyšlenkovitosti je i to, že..... ale o tom až v dovětku článku na straně 5 buď v tištěné podobě Haló novin (k zakoupení na stáncích), nebo v elektronické podobě na internetových stránkách www.publero.com.

František MENCNER, dlouholetý sociální pracovník, navržen na kandidáta do Senátu (Prostějov)

5. 1. 2012František MENCNER