Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na občany se nemyslí?

 
 

Situace v českém bankovnictví se dlouhodobě nachází ve stavu nedořešené legislativy. Svědčí o tom dřívější krachy některých bank, ale i opakované problémy s »kampeličkami«.

Oproti právně dokonale opatřené situaci například ve většině západoevropských zemí se problémy se spořitelními družstvy u nás opakují v periodických cyklech. Nejistota občanů je tudíž oprávněná. Česká národní banka (ČNB) se zřejmě aktivně nezabývá prevencí daných - pravidelně se opakujících - skutečností, na dané okolnosti reaguje spíše až dodatečně. Posledním příkladem je uzavření spořitelního družstva WPB Capital. O jeho důvěryhodnosti se sice uvažovalo přes rok, závažnější kroky ve prospěch drobných střadatelů však činěny nebyly.

Nynější situace ohledně výplat úspor klientů »kampeličky« WPB Capital není pro klienty vůbec příznivá. ČNB totiž letos odebrala družstvu povolení k dalšímu působení a vyhlásila jeho likvidaci. V současné době likvidátor provádí práce na sestavení vstupní likvidační závěrky a soupis jmění, aby zjistil majetkový stav družstva. Kdy se však svých oprávněných a zákonem garantovaných nároků dočkají postižení klienti?

»Uvedené záložně byla ČNB pravomocně odňata licence, takže vstoupila do likvidace. Jejím likvidátorem se stal JUDr. Jiří Švihla. Fond pojištěných vkladů (FPV) však zatím neobdržel oznámení ČNB o neschopnosti uvedené záložny dostát svým závazkům,« sdělila nám jménem FPV Lenka Dejlová. Podle informace likvidátora v současnosti probíhají práce na zahajovací účetní rozvaze, tedy ke dni vstupu do likvidace. »Časový horizont, během něhož bude účetní rozvaha likvidátorem dokončena, nemůže FPV předjímat,« doplnila Dejlová.

Likvidátor je povinen veřejně oznámit vstup družstevní záložny do likvidace a zjistit stav majetku družstevní záložny. Tento proces však může podle ČNB trvat v horizontu mnoha týdnů, až měsíců. »Jmenováním likvidátora přechází na něj působnost statutárního orgánu jednat jménem likvidované družstevní záložny,« uvádí se ve stanovisku ČNB. Termín ukončení stavu však ČNB neuvedla.

V právně vyspělých společnostech se mohou věřitelé svého soukromého vlastnictví, tedy i úspor, domáhat nejrůznějšími legislativně podloženými způsoby. Většinou k tomu však svého práva nevyužívají. Společností garantované subjekty jsou totiž průběžně řízeny, monitorovány a také kontrolovány. Situace u nás je však mnohem komplikovanější. Majitelům úspor tedy jsou úložky i dlouhodobě blokovány, zcela bez uvedení časového limitu vyřízení oprávněných nároků. ČNB zřejmě i tentokrát »zaspala«. O problémech se sice dlouhodobě vědělo, zásadně se však neřešily. Řadový občan zůstal stranou. Pokolikáté?

Tomáš HEJZLAR
FOTO - ceska-justice.cz