Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na pražském magistrátu zuří boj o moc

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

 

Nové stavební předpisy, které se staly důvodem sporu uvnitř pražské koalice, by mělo schvalovat celé zastupitelstvo hlavního města. Na jeho nejbližším zasedání to požádají zástupci KSČM.

K vyhrocení už dlouhou dobu napjaté situace mezi primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) a jejím náměstkem Matějem Stropnickým (Trojkoalice/SZ) došlo minulé úterý, kdy Krnáčová radě nečekaně předložila vlastní verzi stavebních předpisů, které několik měsíců připravoval Stropnický. Se souhlasem rady převzala tvorbu důležitého dokumentu do své gesce. Situací se bude pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice zabývat tento čtvrtek. Ještě předtím by ale měl o situaci jednat klub Trojkoalice.

»To, co se nyní děje na pražském magistrátu, svědčí nejen o naprostém diletantismu, ale především o tom, že zde zuří boj o moc. Řešení nahromaděných problémů je až na druhé koleji, pokračuje praxe z minulých let. Tedy hádky, spory, zákulisní dohody, urážení se navzájem,« řekla Haló novinám Marta Semelová, předsedkyně klubu KSČM v Zastupitelstvu hl. m. Prahy.

Razantní proklamace primátorky Krnáčové a spol. o tom, jak zatočí s korupcí, zprůhlední veřejné zakázky, přepracuje špatně nastavené smlouvy, odhalí viníky rozkradených peněz z městské pokladny a začne jednat transparentně, se dnes podle Semelové jeví jako aprílový žert. »Násilné převálcování Stropnického pražských stavebních předpisů, kterými se snažil zamezit bezmezným choutkám některých developerů po co největším zisku na úkor životních podmínek, je jen kapkou v moři snad neschopnosti, snad úmyslu. Hra s loutkou, za jejíž nitky tahá někdo jiný, přeměnila věcnost v okázalé a nesmyslné bouchání do stolu za bůhvíjaké zájmy,« míní Semelová.