Jdi na obsah Jdi na menu
 


Napětí na východě Ukrajiny roste

10. 4. 2014

Snímek z proruské demnstrace v Luhansku, kde se odvíjí drama u bodovy tajné služby. FOTO - ibtimes.com

 

 

Navzdory ultimátu ukrajinské vlády ve čtvrtek proruští vzbouřenci v Luhansku na východě země nadále okupují objekt tajné služby. Ulice vedoucí do středu města policie blokuje s pomocí zátarasů, policejní hlídky ale ve městě vidět nejsou. U stanového tábora, který ve středu na hlavním náměstí vybudovali povstalci, zato vyrostly symbolické šibenice.

Viset na nich mají »banderovci«, kteří podle proruských aktivistů táhnou na Luhansk. Už ve středu z ruských médií pronikly zprávy, že okupovaný objekt se chystají »vyčistit« pravicoví radikálové z Pravého sektoru řízení radikálem Dmytrem Jarošem. Do města prý dorazili na obrněných transportérech. Jednání ukrajinských úřadů s proruskými vzbouřenci zatím žádné výsledky nepřineslo. Podle dnešní informace ministerstva vnitra si bojovné promoskevské skupiny kladou nepřijatelné požadavky.

»V samotném jednání problém není, pokračuje za účasti několika poslanců kyjevského parlamentu,« řekl na tiskové konferenci náměstek ministra vnitra Serhij Jarovyj. »Požadavky osob, které budovu tajné služby okupují, jsou ale nepřijatelné. Snažíme se vyhnout krveprolití a nalézt kompromis,"«dodal.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov ve čtvrtek nabídl demonstrantům amnestii výměnou za složení zbraní a vyklizení obsazených budov. »Pokud složí zbraně a opustí správní budovy, nebude nutné zákon o amnestii schvalovat. Zaručujeme jim, že nebude zahájeno žádné stíhání,« prohlásil v parlamentu Turčynov.

Podle Jarového se vyjednává i v Doněcku, kde radikálové minulý víkend obsadili několik administrativních budov. Zvýšené napětí policie zaznamenala v jihoukrajinské Oděse, jejímž centrem dnes pod ruskými a sovětskými vlajkami prošel několikatisícový průvod. V jeho čele jeli na koních muži v historických uniformách Rudé armády, dav skandoval Referendum a Do Ruska.

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že stav ruských jednotek rozmístěných bezprostředně u hranic s Ukrajinou se mírně snížil. Moskva nicméně v pohraničí dál udržuje značnou vojenskou sílu, hlavní bojové jednotky jsou rozmístěny ve vzdálenosti 40 až 50 kilometrů od hranic. Západní údaje o početním stavu ruské armády soustředěné v pohraničí se pohybují mezi 40 000 a 80 000 vojáky.