Jdi na obsah Jdi na menu
 


Názor na platy není ve sněmovně jednoznačný

28. 11. 2014
Ilustrační FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Sněmovní sociální výbor sice ve čtvrtek doporučil zvýšit platy ústavních činitelů v příštím roce o 14,4 %, jeho hlasování však nebylo zdaleka tak jednoznačné jako týden předtím rozpočtového výboru, jehož závěr byl jednomyslný.

Pro zvýšení platů se vyslovilo osm poslanců, hlasování se jich zdrželo pět (z ČSSD, KSČM a Úsvitu), proti nebyl nikdo. V případě zákonodárce bez funkcí by taková změna přinesla růst platu proti letošku o 8100 Kč měsíčně. Ale vedení ČSSD chce zvýšení jen o 3,5 %, předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka si o něm chce promluvit se svými poslanci. Vláda původně navrhla růst o 1 %. To ve čtvrtek mnozí poslanci označili za dehonestující. Náměstek ministryně práce a sociálních věcí Petr Šimerka poznamenal, že si to nevymyslel žádný úředník, ale šlo o »politické zadání« vlády. Adolf Beznoska (ODS) řekl, že oněch 14,4 % vychází z dohody poslaneckých klubů. »Musíme naší práci vrátit prestiž, nemůžeme to mít jako vedlejšák,« uvedl. Předseda výboru Jaroslav Zavadil (ČSSD) sdělil, že on uzavřenou dohodu klubů dodrží, pokud nebude uzavřena dohoda jiná.

Poslanci o navrženém řešení z výborů hovoří jako o návratu k »autopilotovi« - v budoucnu už tak o svých platech rozhodovat nebudou. Z doporučení obou výborů vyplývá, že plat řadového poslance a senátora bez náhrad má vzrůst z 55 900 Kč na 64 000 Kč. Náhrada na stravu a reprezentaci se má zvýšit o 1200 Kč na 9500 Kč měsíčně. Náhrada na dopravu by se pohybovala nově od 23 700 do 35 600 Kč měsíčně podle toho, jak daleko od Prahy zákonodárce bydlí. Zvýšit se mají i příplatky za funkce. Platy politiků a dalších činitelů byly několik let z úsporných důvodů zmraženy, což skončí na Silvestra. Od ledna by se tedy platy bez jakékoli změny zákona zvedaly o 26 % a základní plat zákonodárce by představoval 70 400 Kč. O platech bude sněmovna rozhodovat příští týden.

Výbor jednomyslně podpořil uplatňování finančních postihů poslanců, kteří se bez řádné omluvy nedostaví na schůzi sněmovny, jak to navrhl předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák. Šimerka však upozornil, že sankce za neúčast zákonodárců na schůzích parlamentu bez řádné omluvy už v zákoně existuje, chybí pouze určit, jaký orgán o nich bude rozhodovat.

O platech bude sněmovna rozhodovat příští týden. Poté se k novele vyjádří Senát, novelu také musí podepsat prezident republiky.