Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nebyli lidi, sněmovna nemohla jednat

Prázdná sněmovna. Ilustrační FOTO - www.ceskatelevize.cz

 

 

Prázdné lavice, nemožnost hlasovat. Chyběli poslanci, chyběli také ministři. Práce sněmovny tak byla zcela ochromena. Kvůli nízké účasti tak jednání ve čtvrtek předčasně skončilo.

Necelá čtyřicítka poslanců, kteří se dostavili, nemohla ani hlasovat o přerušení projednávání některých interpelací. Zákonodárci se však nedostavili ani po 11. hodině, kdy měli pokračovat v projednávání zákonů, nemohli ani odhlasovat dva nové ověřovatele pro vylosování odpoledních ústních interpelací. Dva již zvolení ověřovatelé byli omluveni, ale komora za ně nebyla schopna zvolit náhradu. Z celého jednacího dne nebo z jeho části se omluvilo na osm desítek poslanců z 200 a většina ministrů. Další se ani nenamáhali omluvit.

Proč tolik zákonodárců chybělo? Tento týden už schůze dolní komory být neměla, řada zákonodárců je na plánovaných zahraničních výjezdech. »A je to mj. i proto, že se konají ustavující zasedání zastupitelstev, a totéž se týká i pátku,« reagoval pro náš list místopředseda klubu KSČM Alexander Černý. Dlužno podotknout, že klub KSČM byl přítomen z více než poloviny. Třeba z 47členného klubu ANO přišlo jen osm poslanců… Aby mohla sněmovna hlasovat, musí být přítomno nejméně 67 zákonodárců, včera jich však přišly jen čtyři desítky. Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek si navíc vzal dvouhodinovou přestávku na jednání klubu. Schůzi sněmovny tak její místopředseda Petr Gazdík (TOP 09) ukončil krátce po 11. hodině.

Dotazům ráno čelili jen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr dopravy Antonín Prachař (ANO), a to ohledně způsobu výkupu pozemků pro infrastrukturní stavby a výstavby dálnice D3. Sobotka poznamenal, že místo čtení omluv nepřítomných poslanců by bylo lepší číst jména těch přítomných.

Vše padá na hlavu koalice

Premiér Sobotka naléhal na hrstku přítomných, ale spíš šlo o slova určená sluchu novinářů - aby komora projednala vládní návrh zákona na zvýšení platů ústavních činitelů o jedno procento. Jinak by skokově vzrostly od příštího roku o víc než 26 %. Zákonodárci by si podle něho neměli hrát s voliči na schovávanou. Sobotka v souvislosti s tím varoval před útoky na parlamentní systém a na politické strany a před snižováním významu práce zákonodárců. Vláda poslala předlohu do dolní komory už v červenci. »Tři měsíce čeká návrh zákona na projednání. Skutečně bych požádal poslance a poslankyně, aby se návrhem zákona zabývali,« uvedl Sobotka. Kritizoval středeční postup opozičních klubů, které si večer vzaly přestávky, a na projednání předlohy v úvodním kole se nedostalo. Sobotka bude chtít, aby se sněmovna normou zabývala v pátek a zkrátila lhůtu pro její projednání ve výborech na půl měsíce, obvyklá lhůta jsou měsíce dva. Skokový nárůst platů ústavních činitelů podle premiéra nepředpokládá státní rozpočet ani rozpočty parlamentních komor.

Platy prezidenta, členů vlády nebo zákonodárců jsou zmrazeny několik let, a to do konce letošního roku. Nynější základna, od které se odvíjejí, činí 51 731 Kč. Vláda navrhuje, aby od ledna byla stanovena na další čtyři roky ve výši 52 248 Kč. Pokud by novela nebyla přijata, základna by vzrostla zhruba na 65 104 korun.

»Tento problém vznikl před třemi lety, byla to vyloženě populistická hra, která nás přivedla do situace, kdy nikdo netouží po tom, aby si musel rozhodovat o svém vlastním platu. Naprosto chápeme citlivost této otázky, ale to, co předvedl pan premiér, je schizofrenie. Tvrdil, že tři měsíce ten tisk mají poslanci v lavicích, ale prostá matematika říká – že když koalice za ty tři měsíce něco chtěla, tak to prohlasovala. Změnit pořad schůze, zařadit nějaký bod, na kterém jim záleží, mohli v průběhu té doby udělat nespočtukrát. A pokud to pan premiér nedokázal s tak masivní převahou, jakou má koalice ve sněmovně, tak potom nemůžu než chápat jeho vystoupení jako projev nesoudnosti,« řekl k tomu Haló novinám Alexander Černý. Podle jeho názoru to Sobotka neměl nechat dojít tak daleko. »Sami se dostali do této situace a troufám si tvrdit, že jakýmsi novým stylem práce, který ve sněmovně zavedli, si koledují o další maléry. Věcí, u kterých hrozí, že se na sklonku nestihnou projednat, je několik. A všechny padnou na hlavu vládní koalice,« dodal komunistický poslanec.

Dnes se sněmovna sejde hned na třech schůzích, mnozí poslanci v tom už začínají mít zmatek. Není se co divit. Chaos skutečně způsobuje především koalice, pravicová opozice jí v tom však dost dobře sekunduje.