Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neduhy současnosti

27. 11. 2014

 

 

V minulých dnech proběhlo médii několik zajímavých informací o stavu současného světa. Tyto informace však byly upozaděny »bujarým veselím« a různými protesty vztahující se k 25. výročí od listopadu 1989. Je nutné si tyto informace o současném světě připomenout.

 

 

 

První zpráva, která jistě nikoho nenechá spát, je zjištění, že na světě přibylo teroristických útoků, a zcela jistě bude hůř. Podle Institutu pro ekonomii a mír o globálním teroristickém indexu vzrostly teroristické útoky mezi lety 2012 a 2013 o téměř 50 procent a ještě více vzrostl počet obětí. Nejvíce obětí přináší teroristická organizace Islámský stát nebo pobočky al-Kajdá. Nejvíce obětí pochází z pěti zemí, a to Iráku, Sýrie, Afghánistánu, Pákistánu a Nigérie. Jsou vám tyto státy odněkud povědomé? Ano, do řady z nich USA začaly vyvážet svůj typ demokracie. Navíc se jedná o státy, kde se vesměs těží ropa nebo zemní plyn. Nejvíce se terorismus projevuje v Iráku, který je poslední dobou značně destabilizován. Za nárůstem terorismu hlavně hledejme jednak extremistické náboženské teorie, nepřátelství nejen mezi etniky, ale i náboženskými či jazykovými skupinami. Narůstající terorismus může destabilizovat řadu států, a to nejen v dotčených oblastech, ale i jinde ve světě. Nenadálé teroristické útoky mohou podlomit globální ekonomiku do takových rozměrů, že může nastat globální chaos.

Další zprávou, která s předchozím tématem souvisí, je značný nárůst tzv. moderních otroků. Organizace na ochranu lidských práv Walk Free Foundation uvádí, že asi půl procenta světové populace žije nebo pracuje v otrockých podmínkách. Podle zprávy má Evropa více než půl milionu těchto otroků a USA více než milion. Jistě si položíte otázku, co znamená ono slovo moderní otrok. Podle studie výše zmíněné organizace se jedná o takový druh otroctví, který zahrnuje nucené manuální práce, obchodování s lidmi nebo nucené sňatky. I v tomto případě se obávám, že počet »novodobých« otroků bude stále narůstat, a to zejména se zrychlujícím se postupem globalizace a velkého konzumerismu. Zastánci volného trhu tvrdí, že ekonomická globalizace pozvedla řadu »méně« rozvinutých států na globální tržiště, ale už nikdo neříká za jakou cenu. Například propadem obyvatel na hranici nebo pod hranici chudoby, likvidací místních firem nebo jejich skoupení nadnárodními společnostmi, a to jen proto, aby dané státy mohly vstoupit na globální tržiště.

Je dnes více než zřejmé, že se náš svět blíží značným tempem k bodu, ze kterého nebude návratu. Ať už jde o neustálý nárůst skleníkových plynů, přelidnění, drancování planety. Myslím si, že už dávno došlo k překročení limitů, které lidstvu naše planeta dokáže dát. Proto je nutné řešit nejen výše nastíněné neduhy současnosti, ale musíme se podívat i do budoucna, abychom našim dětem předali planetu v přijatelném stavu. A nemuseli tak řešit katastrofální stavy, ke kterým naše současná globální civilizace bohužel rychle spěje.

Jan KLÁN, poslanec (KSČM)