Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejít k volbám není řešení

Dagmar Gušlbauerová při rozdávání volebních letáčků do schránek Pražanů. FOTO - archiv D. GUŠLBAUEROVÉ
Rozhovor Haló novin s Dagmar Gušlbauerovou, kandidátkou KSČM do Senátu ve volebním obvodu č. 27 - Praha 1

Nekandidujete do Senátu poprvé. Mění se nějak váš politický program?

Nemění. Stále chci v horní komoře sloužit všem občanům, ale především hájit zájmy »obyčejných« lidí, tedy většiny. Chci, abychom konečně, po pětadvaceti letech, přijali jednoznačné a srozumitelné zákony, které budou občany chránit, budou v jejich prospěch a budou znemožňovat korupci.

Co byste v těchto senátních volbách akcentovala více z vašich programových priorit?

 

 

 

V současné době bych dala největší důraz na prosazení zákona o sociálním bydlení a vytvoření účinného sociálního programu pro potřebné. S růstem cen nájemného se stále více lidí dostává do těžko řešitelné životní situace. Také je potřeba umožnit občanům, aby mohli sami rozhodovat formou referenda a reformovat právní řád tak, aby v centru jeho pozornosti byl vždy občan a ochrana jeho práv. A konečně, jsem pro zpřísnění zákonů proti lichvě a zneužívání exekucí.

Jak se změnil volební obvod číslo 27, za který kandidujete, tedy především městská část Praha 1, za uplynulých 25 let?

Pravdou je, že podstatná část tohoto volebního obvodu, tedy historické centrum Prahy - Praha 1 - pomalu za toto období ztratila většinu svých starousedlíků. Místo nich přišly firmy a hotely. A také boháči, kteří tam však celoročně nebydlí. Proto tam téměř vymizel normální každodenní život a v noci tam často řádí podnapilí turisté, což je špatné.

V mém volebním obvodu č. 27 jsou vedle Prahy 1 i další městské části, Praha 7, Suchdol, Sedlec, Troja, část Prahy 2, 5 a 6. Jsou to rezidenční části, ve kterých dnes mají své honosné vily také ti majetnější. I tady ale žijí senioři s průměrnými důchody či mladé rodiny s dětmi, kteří potřebují od společnosti sociální ochranu, ať už v podobě důstojného a zaplatitelného bydlení, domy s celodenní péčí, či obecní jesle a školky.

Jste obyvatelkou Prahy, členkou zastupitelstva šesté městské části. Primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09) před časem neomaleně povýšil Prahu nad všechny jiné obce a města u nás, že jedině hlavní město prý může udělat »díru do světa«. Co vy na to?

Buď se pan primátor spletl, nebo vyjádřil svůj tajný názor. A asi v něm není osamocený. Já jeho ale nesdílím. Každý kraj, každý okres, město či obec má ve státě svůj význam, něco pozitivního mu přináší, a proto se stát musí stejně starat o celé své území. Výhodou naší země bylo vždy proporcionální rozmístění obyvatel po celém jejím území a mělo by to tak zůstat. O to se musí státní orgány i samospráva postarat.

Které kauzy mohou podle vás ovlivnit rozhodování Pražanů při volbách?

Každý Pražan vidí »své kauzy«, které ovlivní jeho rozhodování při volbách. Někomu vadí zdlouhavá výstavba tunelu Blanka, která nám znepříjemňuje život už o tři roky déle, než se původně plánovalo, a o hodně se prodražila; jiný nemůže dosavadnímu vedení radnice, většinou z ODS, odpustit způsob řešení systému Opencard; další jsou nespokojeni s prací institucí zajišťujících pozemní dopravu, zejména s neustálými změnami tramvajových a autobusových linek, které možná znamenají nějakou úsporu, ale neslouží pak občanům, jak by potřebovali. Některým občanům také vadí styl jednání radnic, které neposlouchají »hlas lidu«, nekonzultují s lidmi, kterých se to týká, své záměry… Je toho hodně.

Nejsou vlastně už občané unaveni z politikaření, z arogance či sebestřednosti některých politiků?

To rozhodně jsou. Někteří z nich z toho důvodu už nechodí k volbám. Asi si neuvědomují, že tím vlastně umožňují pokračování stavu, se kterým nejsou spokojeni. Nechávají vlastně volné pole působnosti těm, o jejichž kvalitách nejsou přesvědčeni. Nejít k volbám není řešení. Vždycky je třeba se pokusit změnit to, s čím nejsme spokojeni. Třeba to tak úplně nevyjde, ale rezignovat je horší. Pak je jisté, že se opravdu nic nezmění.

Dnes slaví Haló noviny svůj svátek. Jak důležitý je pro vás náš list?

Je to důležité periodikum. Jednak je to už prakticky jediný sdělovací prostředek, který není ovlivňován nějakým zahraničním majitelem nebo sponzorem. Jediný se snaží ukazovat dění u nás a ve světě i z té druhé strany, z té levicové. Lidé by je měli číst, aby si srovnáním s tím, co slyší v rozhlase nebo televizi, mohli sami udělat obrázek o tom, co se vlastně kde děje, kde jsou opravdové problémy, co je ohrožuje.

Lidé se bojí války. Jak může přispět, podle vás, sbor senátorů a senátorek k udržení míru?

Mezinárodní smlouvy, stanoviska státu k různým mezinárodním problémům a jejich řešení projednává vedle vlády a sněmovny samozřejmě také Senát. Když bude trvat na tom, aby naše zahraniční politika respektovala svět jako místo soužití svobodných, rovnoprávných států, snažících se zabezpečit svým občanům důstojnou životní úroveň a bezpečnost a nebude se vměšovat tam, kde si musí problémy vyřešit jiné subjekty samy mezi sebou, bude současně přispívat k udržení míru.

Pohybujete se stále mezi lidmi, jste dlouholetou zastupitelkou, oddáváte snoubence, navštěvujete různé besedy apod. Jak se lidé dívají na mezinárodní situaci a půtky mezi politiky? Mají nějaké vzkazy pro ně? - Odpověď D. Gušlbauerové si přečtěte v sobotním tištěném vydání Haló novin.

Monika HOŘENÍ