Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nenasytnost kapitálu hrozí vznikem dalších ozbrojených konfliktů

 

Rozhovor Haló novin s Karlem Jandou, předsedou Národní rady Klubu českého pohraničí (KČP)

V polovině srpna se bude v Olomouci konat IX. národní sněm KČP. Kromě předsedů všech politických stran a hnutí zastoupených ve sněmovně a představitelů vlasteneckých a levicových spolků jste pozval i premiéra Sobotku. To však nebylo jediným obsahem dopisu, který jste mu poslal...

Především jsem chtěl jménem KČP vyjádřit vážné znepokojení nad několika skutečnostmi, které se současné vlády týkají.

 

 

 

KČP přijal se znepokojením veřejné vyjádření ministryně spravedlnosti paní Heleny Válkové, že »v protektorátu se toho zas tolik nedělo« a že: »o odsunu Němců z Československa po druhé světové válce si myslí to nejhorší«. Jde o závažné zpochybnění rozhodnutí vítězných mocností o odsunu německého obyvatelstva z území Československa přijatého Postupimskou konferencí v roce 1945 a dekretů prezidenta Československé republiky, jež souvisejí s poválečným odsunem Němců a které jsou trvalou součástí právního řádu České republiky.

Pokračuje vstřícnost některých činitelů vůči Sudetoněmeckému landsmanšaftu, která začala hlavně za Nečasovy vlády?

KČP je vážně znepokojen pokračujícím rozvojem spolupráce některých ústavních představitelů České republiky, v poslední době zejména místopředsedy vlády pana Pavla Bělobrádka a ministra kultury pana Daniela Hermana, s delegací poslanců za CSU spolkové země Bádensko-Württembersko, jejímž členem byl též Peter Barton, ředitel pražské sudetoněmecké kanceláře. Nevíme nic o aktivitách této kanceláře, kterou nazval mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt velvyslanectvím Sudetoněmeckého landsmanšaftu v České republice v oblasti posilování partnerských vztahů mezi KDU-ČSL a CDU-CSU v oblasti hospodářské spolupráce. Víme však velmi dobře o činnosti této kanceláře v oblasti revanšistických snah jistých kruhů Spolkové republiky Německo, které směřují k likvidaci výše zmíněných dekretů prezidenta ČSR. Není žádným tajemstvím, že CDU, a zejména její bavorská odnož CSU, aktivně podporují tyto cíle a využívají k tomu různé organizace, které působí na území ČR. KČP proto považuje jakékoliv zlehčování těchto aktivit a jednání oficiálních představitelů České republiky s představiteli Spolkové republiky Německo za účasti představitelů Sudetoněmeckého krajanského sdružení z hlediska českých národních zájmů za nepřijatelné.

Uvědomuje si podle vašeho názoru vláda nebezpečí revanšismu a neonacismu?

Například současná ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se v roce 2012 zúčastnila srazu Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Norimberku. Po návratu do ČR prezentovala obsah jednání tohoto srazu jako nabídnutou ruku k usmíření s českým národem, ačkoliv podstatou tohoto srazu byl opětovný požadavek na zrušení tzv. Benešových dekretů a poválečný odsun Němců z ČSR byl charakterizován jako »vyhnání«. KČP je vážně znepokojen pasivitou vlády při narůstající aktivitě neofašistických českých a zahraničních organizací na území České republiky, jakou byla např. masová manifestace s nacistickými symboly a pochodněmi v lednu t. r. v Karlových Varech.

Zdá se, že si vláda dostatečně neuvědomuje neofašistické nebezpečí, které ve světě, ale i v naší zemi narůstá jako důsledek sociálních problémů, pro skutečnou demokracii a světový mír.

Aktuálním příkladem je i situace na Ukrajině...

Současná ukrajinská vláda vznikla nedemokratickým, neústavním, násilným způsobem a její představitelé jsou přímo spojeni s neofašistickými a banderovskými silami, které se otevřeně hlásí k idejím nacistického Německa. Jak je čtenářům Haló novin jistě známo, obraz jeho představitele nechali v nadživotní velikosti umístit na kyjevské radnici s nápisem »OSVOBODITEL«. KČP je proto velmi znepokojen oficiálním uznáním současné vlády Ukrajiny vládou ČR.

Odmítáme jakékoliv formy nacionální nevraživosti, aktivně spolupracujeme s protifašistickými a antirevanšistickými mírovými organizacemi v zahraničí na základě principu jednání rovného s rovným při obhajobě historické pravdy a českých národních zájmů. Proto jsme přijali s jistým uspokojením přátelská gesta současného prezidenta SRN Joachima Gaucka při návštěvách některých míst germanizačního násilí v době nacistické okupace Československa. Postrádali jsme však omluvu za rozbití Československé republiky bývalými československými občany německé národnosti a jejich často krvavé násilí na občanech české národnosti a jejich vyhnání z českého pohraničí, zejména po přijetí mnichovského diktátu.

Vraťme se k nadcházejícímu IX. národnímu sněmu KČP.

Národní rada jej svolala do Olomouce na dny 16. a 17. srpna 2014. Zúčastní se jej více než 300 delegátů ze všech krajů České republiky, ze středního Pováží a z východního Slovenska. Na sněmu přivítáme přes dvacet tuzemských a zahraničních hostů. Ze zahraničí přijedou naši přátelé ze Slovenska a Německa.

KČP si letos připomíná 22 let od svého vzniku, 22 roků obhajoby historické pravdy a českých národních zájmů. Není bez zajímavosti, že po registraci novelizovaných stanov v srpnu 2010 se členy KČP mohou stát občané všech členských států Evropské unie, kteří souhlasí s jeho programem i s jeho praktickou činností. Máme kluby ve Slovenské republice i členy ve Spolkové republice Německo.

Účastníci sněmu kromě hodnocení realizace programu KČP zvolí novou Národní radu a další ústřední orgány. Rozhodující část jednání však bude orientována na stanovení hlavních úkolů pro další období. Sněm dílčí úpravou stanov zajistí soulad se změnami vyvolanými novým kodexem soukromého práva.

Kam by podle vašeho názoru měly v příštích letech aktivity KČP směřovat?

Nezapomenout na minulost, žít současností a pracovat pro budoucnost - to bude i nadále zásadou, jíž se budeme řídit ve všech našich aktivitách. Žijeme a pracujeme v reálném ekonomickém, politickém a sociálním prostředí bezohledného kapitalismu. Setkáváme se s prvky fašizace společnosti. Efektivita naší činnosti je podmíněna především naší ochotou a schopností účinného reagování na měnící se podmínky. Minulost je pro nás zdrojem historického poučení, její znalost nám pomůže vyvarovat se chybných postupů. Musíme být nositeli a obhájci historické pravdy.

Rozhodující v naší činnosti však je pohled do budoucnosti. To je vůdčí ideou při stanovení strategických cílů i praktických postupů.

Mohl byste to upřesnit?

Za prvé jde o to, zabránit germanizaci myšlení občanů České republiky. Musíme respektovat skutečnost, že germanizace prostoru a ekonomiky je téměř dovršena a úspěšně pokračuje. Rozhodující většina majetku i nemateriálního národního bohatství vytvořeného generacemi Čechů a Slováků je v rukou nadnárodního kapitálu. V něm podstatný podíl zaujímá kapitál německý. Můžeme ještě zabránit germanizaci vzdělávání, germanizaci kultury a devastaci českého jazyka.

Chceme také zabránit amerikanizaci hodnotových systémů a životního stylu. S ekonomickou globalizací je spojena i tendence globalizace hodnotové orientace, šíření a přejímání amerických zvyklostí a institutů a konzumního životního stylu. Maximalizace zisku se stává základní životní hodnotou. Zvyšuje se tak riziko, že pokud globalizace nebude usměrňována morálními limity, stane se v budoucnu zdrojem velkých sociálních otřesů a konfliktů.

Budeme usilovat o zachování základních práv a jistot formálně zaručených Ústavou. V našem zájmu je naše účast na všech demonstracích proti omezování ekonomických, politických a sociálních práv. V zápase proti rozšiřování nezaměstnanosti, chudobě a bezdomovectví a za sociální spravedlnost buďme vůdčí silou.

Přispět k udržení světového míru - to je další z našich priorit. Nenasytnost nadnárodního kapitálu po ovládnutí zdrojů nerostů, ropy, plynu a pitné vody a po maximalizaci zisků hrozí vznikem dalších, nejen regionálních ozbrojených konfliktů. Demonstrace proti vojenským agresím musí být trvalou součástí našich aktivit.

Chceme rozvíjet mezinárodní spolupráci. Spoluprací s obdobnými organizacemi v jiných, zejména sousedních státech, poroste naše síla a náš vliv.

Naše aktivity nepatří do uzavřených prostorů. Patří na ulice a náměstí metropole i dalších měst a míst. V našem zájmu je jejich otevření široké občanské veřejnosti.

Jiří NUSSBERGER