Jdi na obsah Jdi na menu
 


Není všechno zlato, co se třpytí a nový zákon nemusí být vždy řešením

Přihlášení

Centrální facebookový profil KSČM
Petice proti církevním restitucím
Občanská poradna
 
Připojte se k nám
Mladí komunisté

KSČM v krajích

 

 
ÚVODNÍ STRÁNKA | Názory a polemika

Názory a polemika

 

 

(4.2.2014)

Chystaná novela zákona, která má řešit bydlení na ubytovnách, se jej chystá omezit na délku jednoho roku. Co bude dál s lidmi, kteří tu žijí, případně s dětmi, však strůjce této novely zřejmě nezajímá.



S obecními byty, které by mohly být pro sociálně slabé řešením, je to však také problematické. Pokud mají tito lidé dluhy, a ty většinou mají, obecní byt pro ně není možné přidělit. Obdobně se chovají i azylové domy. Aby mohli pobýt v tomto azylovém domě, musí lidé na jižní Moravě mít současně podanou žádost o obecní byt.

 

A kruh se uzavírá. Jejich dluhy jim neumožňují o tento byt požádat. Byty v některých oblastech zůstávají prázdné. Příčinou je např. složení vysoké zálohy na jejich případné opravy. A tak vlastníci ubytoven budou mít vždy plno, pokud toto neomezí nový zákon a pokud si stát na vlastníky ubytoven doslova neposvítí a nezačne je velmi přísně regulovat. Jenže vše má své pro a proti.

 

V žádném případě se mi nelíbí, že nové regulační opatření, kdy stát nebude vyplácet obyvatelům ubytoven doplatek na bydlení déle než rok, je totiž vyžene doslova na ulici. Zcela reálně nám tak hrozí, že problém ubytoven se přesune do ulic moravských a českých měst. Ke konci roku 2015 tak mohou přijít stovky rodin o střechu nad hlavou, a tak je nutné hledat řešení, které těmto lidem pomůže.
 


 

Autor: Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM v PSP ČR Zdroj: Mediální úsek ÚV KSČM