Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nepálské zemětřesení má již nejméně 6204 obětí

2. 5. 2015
ILUSTRAČNÍ FOTO - newscientist.com

 

 

Počet potvrzených obětí zemětřesení v Nepálu z minulého víkendu už dosáhl nejméně 6204. Zraněno bylo dalších nejmíň 13 932 lidí, informovaly podle agentury AFP úřady himálajské země. Předchozí údaje, které úřady zveřejnily ve čtvrtek, hovořily o 5844 mrtvých. Zničeno bylo podle OSN více než 130 000 domů.

Katastrofa podle OSN zasáhla osm z 28 obyvatel země, z toho 1,7 milionu dětí. Otřesy půdy o síle 7,8 stupně zbořily nejméně 130 000 domů. Dalších 85.000 bylo poničeno.

Naděje, že se pod sutinami najde ještě někdo živý, pohasínají. Pátrací a záchranné akce se pomalu chýlí ke konci, uvedl Úřad OSN pro koordinaci humanitární činnosti (OCHA) v noci na dnešek. Ještě ve čtvrtek přitom byli z trosek vyproštěni dva přeživší.

Nyní je však podle OSN hlavním úkolem pohřbít mrtvé, identifikovat nezvěstné a opět spojit postižené rodiny.

Mnoho lidí spí od katastrofy pod širým nebem. Nejméně dva miliony osob budou v příštích třech měsících potřebovat pomoc ve formě stanů, vody, potravin a léků.

Do Káthmándú odletělo v noci na středu také letadlo vypravené českou vládou. Na jeho palubě byl tým lékařů, sester a hasičů. Do Nepálu dorazili, po dlouhém mezipřistání v indickém Dillí, v noci na čtvrtek.