Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neví, co mluví

22. 9. 2014

Karel Schwarzenberg sedící spící. FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN
 

Přečetl jsem si novinku: Karel Schwarzenberg tvrdí, že Miloš Zeman zapomíná podobně jako protektorátní prezident Emil Hácha, když jeho mozek vypověděl službu, takže poslední roky už ani nevěděl, co dělá. Prý se do tohoto stavu blíží i Zeman. Prý se Zemanovo jednání vymyká chování rozumného člověka. Pospávající Karel takto podivně reagoval na prezidentova slova, že na Ukrajině se nekoná ruská invaze a v pár větách vysvětlil, co to skutečně invaze je.

I politiky na mejdanu NATO kdesi ve Walesu to, co řekl Zeman, popudilo, zvláště když prezident řekl: »Beru vážně prohlášení ministra zahraničí Lavrova, že tam žádní ruští vojáci nejsou.« Byl to mimořádně zdařilý bonmot. Ačkoliv Zeman již několikrát upozornil na vměšování Ruska do konfliktu, v tomto upozornění na slova Lavrova nastavil Zeman západním politikům zrcadlo. Lavrov tvrdí, že na východoukrajinských bojištích občanské války nejsou ruské jednotky, západní politici zase nic nevědí o stovkách expertů ze západního bloku (většinou z USA) a nekomentují žoldácké jednotky na západní Ukrajině, které operují společně se západoukrajinskou prokyjevskou armádou.

Tak si říkám: Když není na Ukrajině už od chvil Majdanu silný západní vliv ozbrojenců a bezpečnostních expertů, jak může být na Ukrajině silný ruský vliv? Zatímco Zeman se vysmál profesionální žvanivé slepotě západních politiků tím, že postavil jejich slova na stejnou úroveň jako slova Lavrova, Karel, známý jako sedící spící sněmovní Schwarzenberg, přirovnáním prezidenta Zemana k Emilu Háchovi ukázal, jak skutečně spící je jeho inteligence. Aby to nebyl Schwarzenberg, kdo by nakonec dopadl jako Hácha…

Ale jako slušně vychovaný člověk mu to nepřeji, přestože se obávám, že k tomu mílovými kroky spěje.

Jaroslav DOUBRAVA, senátor