Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezaměstnaných přibývá

 

 

Moravskoslezský kraj, který je sužován nezaměstnaností, dostane patrně další ránu. Společnost Vítkovice Steel se rozhodla zavřít ocelárnu v Ostravě. O práci tak může přijít až 250 lidí.

 

 

 

Důvod je poněkud nepochopitelný. Dne 30. září 2015 vyprší ocelárně integrované povolení a ocelárna nechce v žádném případě investovat do tzv. sekundárního odprášení konvertorové haly. Rozhodnutí akcionářů je údajně definitivní. Je otázkou, jak se firma postaví k lidem, kteří tímto rozhodnutím přijdou o práci. Zdali je zaměstná na svých dalších provozech, či zda skončí na pracovním úřadě.

Omezování zaměstnanosti u velkých podniků se stává v Ostravě pravidlem. Přitom právě tento region se s nezaměstnaností již dlouhou dobu velmi potýká. I když se jedná o soukromý podnik, měla by se tímto zabývat česká vláda a snažit se vytvořit podmínky, aby lidé, kteří takto přijdou o práci, neskončili na dlažbě.

Mnohdy jsou totiž jedinými, kteří přinášejí rodině peníze, a následný efekt znamená vehnat rodinu do bídy. A to je hrozivá představa.

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně Evropského parlamentu za KSČM