Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nižší schodek rozpočtu? Chvála je předčasná

Ministerstvo financí. ILUSTRAČNÍ FOTO - cs.wikipedia.org

 

 

Státní dluh loni klesl meziročně o 19,7 miliardy na 1663,7 miliardy korun. Podle ministerstva financí se snížil poprvé od roku 1995. Náklady na dluhovou službu meziročně poklesly o 2,4 miliardy na 48,5 mld. Kč.

V souvislosti s výsledky eráru 2014 o tom informovalo ministerstvo financí. Erár skončil se schodkem 77,8 mld. Kč, přičemž schválený rozpočet počítal s deficitem 112 miliard. Schodek je tedy o 34 mld. Kč, tj. necelou třetinu, nižší, než se čekalo. Pomohl zejména lepší výběr daní od firem a nižší útraty za neinvestiční nákupy a sociální dávky. Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 42 miliard na téměř 1,134 bilionu korun. Celkové výdaje vzrostly meziročně o 38,5 miliardy na skoro 1,212 bilionu korun.

»Pokles nákladů dluhové služby je dlouhodobější, souvisí s poklesem úroků na dluhopisy. Pokud jde o oslavy snížení státního dluhu, ty jsou předčasné. Jedná se o dopad jednorázového opatření, a dluhová spirála samozřejmě nadále pokračuje. Dá se to doložit i tím, že zatímco za rok 2014 se uvádí saldo necelých 78 mld. Kč, na letošek je plánovaný deficit 100 mld. Kč, logicky to znamená, že saldo vzroste. To mluví za mnohé. Menší saldo 2014 v podstatné míře není důsledek vládní politiky, ale toho, že se ekonomika dostala ze stagnace do fáze růstu,« reagoval pro Haló noviny stínový ministr financí Jiří Dolejš (KSČM).

Daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply o necelých devatenáct miliard na 569 miliard korun. Na DPH stát získal 230,2 mld. Kč, což bylo o deset miliard více než před rokem a o 11,5 mld. více, než plánovalo ministerstvo. »Toto navýšení je částečně dáno vyšší mírou spotřeby proti předpokládané spotřebě, na které byl založen odhad inkasa DPH státního rozpočtu 2014,« uvedlo ministerstvo. Vliv měly také nevyplácené nadměrné odpočty DPH za listopad a prosinec 2013 a opatření pro boj s daňovými úniky. Na dani z příjmu právnických firem stát loni získal 89,4 mld. Kč, což bylo meziročně o téměř 8 mld. Kč více. Naopak na spotřební dani to bylo meziročně o 2,4 mld. méně, celkem 134 mld. Kč.

Na sociálních dávkách stát vydal 496 mld., meziročně o 6,3 mld. Kč více. Zároveň to bylo o 7,6 mld. méně, než plánovalo ministerstvo. »Považuji to rozhodně za velký úspěch,« nechal se slyšet v ČT ministr financí Andrej Babiš (ANO). Byl by rád, aby schodek letos kles ještě víc. »Chvála je přinejmenším předčasná, hlavní problémy zdaleka nejsou vyřešeny a letos, pokud nastanou některá prognostická rizika, můžeme se dostat do situace, kdy se čísla opět zhorší,« konstatoval Dolejš. Mnozí vládní kritici poukázali na to, že Babišovo předsevzetí lépe vybírat daně se nenaplnilo.