Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová forma organizovaného zločinu

 

Členové německé vlády v úterý odsoudili rozsáhlé sexuální útoky, k nimž došlo o silvestrovské noci ve velkých německých městech a za nimiž podle policie stáli lidé severoafrického a arabského vzhledu.

V Kolíně nad Rýnem se jejich obětí stalo několik desítek žen. O záležitosti v úterý jednala i kolínská primátorka Henriette Rekerová s vedením policie. »Nechceme, aby ve městě byla nebezpečná místa. A nenecháme si těmito událostmi vzít karneval. Chceme, aby lidé mohli slavit bez obav,« řekla Rekerová. Kolín nad Rýnem je pro Němce hlavním městem karnevalu, letos tam tradiční oslavy začnou 4. února.

Policie v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem v pondělí oznámila, že řeší rozsáhlý případ sexuálních útoků a krádeží během silvestrovské noci, obětí se stalo nejméně 80 lidí.

Policejní prezident Wolfgang Albers na tiskové konferenci sdělil, že se na náměstí u nádraží shromáždila asi tisícovka mladých mužů arabského vzhledu, jak uvedli svědci i policisté. Z tohoto davu se následně vyčlenily skupinky o 20 až 100 lidech, kteří pak obkličovali, okrádali a obtěžovali ženy. Albers v této souvislosti hovořil o sexuálních deliktech v masivní podobě a o znásilnění.

Útočníci pak své oběti připravili o mobilní telefony, kabelky či peněženky. Kolínská policie označila některé sexuální útoky jako snahu odvést pozornost obětí od kapesních krádeží.

Nejmenovaní představitelé zemského ministerstva vnitra Severního Porýní-Vestfálska uvedli, že některé útočníky policie zná a že to jsou problémoví přistěhovalci ze severní Afriky, kteří do Německa přišli asi před dvěma lety jako běženci.

»Je to poprvé, co se něco takového stalo v tak velkém měřítku. Zjevně máme co do činění s novou formou organizovaného zločinu,« řekl v úterý o útocích ministr spravedlnosti Heiko Maas a vyzval k důslednému vyšetření případu a k tvrdému potrestání pachatelů. Policie podle něj musí najít nástroje, jak podobným incidentům do budoucna zabránit.

»Nesmíme připustit, aby byli lidé v našich městech vystaveni hrubému násilí a nedostalo se jim ochrany. V této zemi nesmí existovat zóny, kde neplatí právo, nesmí tomu tak být ani na nádražích,« řekl Maas.

K důslednému postupu vůči pachatelům vyzvala v úterý i ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová. »Ženy nejsou lovná zvěř. Útoky na ženy, ať už jsou jakéhokoli druhu, nesmíme akceptovat,« řekla. »Pachatelé musí být co nejrychleji pohnáni k zodpovědnosti, bez ohledu na to, jakého jsou původu a vyznání,« prohlásila ministryně.

Sexuální napadení ohlásilo v Kolíně už na 90 žen. K podobnému incidentu došlo v Hamburku, kde se podle svědků dopouštěla sexuálních útoků skupina 20 až 40 mužů arabského vzezření. Policii se zatím ohlásilo šest žen, které se staly obětí těchto útoků