Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obama a Tymošenková vyhrožují Rusku

27. 3. 2014

 

 

 

Rusko po obsazení ukrajinského poloostrova Krym čelí stále větším hospodářským i diplomatickým překážkám. Velká Británie ve středu oznámila, že přehodnotí dohodu s ruskou státní společností Rosatom o spolupráci v jaderné energetice. Moskva také kvůli nepříznivým podmínkám na trhu musela opět zrušit týdenní aukci státních dluhopisů, jen ruské akcie i rubl posilují... Kreml by rád pokračoval v činnosti skupiny G8, ačkoli sedm nejvyspělejších zemí z G7 (bez Ruska) prozatím o takové kontakty nestojí. A Obama vyhrožuje i hospodářskými sankcemi.

Rusko čelí i politické izolaci. Summit s ním zrušila skupina G7, která se místo v ruském Soči sejde v červnu v Bruselu. V dubnu se pak rozhodne o tom, zda Parlamentní shromáždění Rady Evropy v této organizaci pozastaví členská práva Rusku.

Po připojení Krymu čekají zřejmě problémy i tamní obyvatele s ruskými pasy. O schengenská víza na cesty do Evropy budou totiž smět požádat jen na velvyslanectvích evropských zemí na Ukrajině, neboť Brusel považuje Krym za ukrajinské území.

Krymskou krizí se zabývá i česká vláda. Prozatím neposkytne pomoc volyňským Čechům, kteří se chtějí z nebezpečené a fašisty ovládané Ukrajiny vystěhovat zpět do původní vlasti předků. Volyňští Češi jsou postupem české vlády, která pomáhá zraněným ultrapravicovým radikálům z Majdanu a ne obyčejným lidem českého původu, oprávněně zklamáni!

Zabili fanatika

Jeden z předáků ukrajinského ultrapravicového hnutí Pravý sektor Oleksandr Muzyčko, zvaný též Saška Bilyj, byl v noci na úterý zabit ve městě Rivne na Volyni na severozápadě Ukrajiny. Ukrajinská média zprvu tendenčně informovala o vraždě a spekulovala o akci »ruských diverzantů« kvůli stíhání Muzyčka v Rusku za mučení a vraždy ruských zajatců na Kavkaze. Úřady ale nakonec odhalily Muzyčka jako hledaného gangstera, jenž utrpěl smrtelné zranění při zatýkání ukrajinskou policií. Policisté dopadli celkem tři členy zločineckého gangu, kterým zabavili útočnou pušku Kalašnikov a pistoli Makarov. Převezli je do Kyjeva, kde jsou vyslýcháni kvůli podezření z banditismu. Interfax poznamenal, že Muzyčko byl podezřelý z vytvoření tohoto gangu. Také proslul styky s místními úřady, včetně prokurátora, kterým nařizoval, jak si mají počínat.

Muzyčko podle serveru newsru.com v současnosti velel Pravému sektoru na západní Ukrajině. Pravý sektor se minulý týden přeměnil v politickou stranu, která pohltila i další nacionalistická uskupení, jako jsou hnutí Trojzubec Stepana Bandery a Ukrajinské národní shromáždění-Ukrajinská národní sebeobrana (UNA-UNSO). Pravý sektor na sebe upoutal pozornost během nepokojů v Kyjevě, kde plnil úlohu ochranky tvrdého jádra demonstrantů proti režimu posléze svrženého prezidenta Viktora Janukovyče.

Ukrajina se mezitím seznamuje se jmény kandidátů na hlavu státu. Kandidovat v prezidentských volbách může podle ukrajinské ústavy kterýkoli občan, pokud složí kauci ve výši 2,5 milionu hřiven (4,5 milionu korun), což o demokratičnosti země příliš nesvědčí...

Krvavá Julija

Kandidátkou by mohla být i Julija Tymošenková, vůdkyně ukrajinské strany Vlast. Ta byla odhalena, jak v nedávném telefonickém hovoru líčí svou touhu vzít zbraň do ruky a střílet, dokud se Rusko nezmění ve »spálenou zemi«. Záznam hovoru se objevil na webu ruské státní televize Russia Today. Tymošenková telefonát potvrdila, publikovaný úryvek ale označila za částečnou montáž. Ve dvouminutovém úryvku expremiérka prohlašuje, že je »sama odhodlána vzít do ruky zbraň a střelit toho vyvrhele do hlavy«. Kdo se má stát její obětí, Tymošenková nerozvádí. Ale slova »Je třeba se zbraní v ruce bít do těch zatracených Rusáků včetně jejich vůdce,« jsou jasná...

Na otázku, jaký osud teď čeká osm milionů Rusů žijících v ukrajinském vnitrozemí, odpověděla emotivní Tymošenková rezolutně: »Ať je sakra postřílejí atomovými zbraněmi!« Právě tuto větu autorka popírá.

Cynik z Bílého domu

Západ je v případě nutnosti připraven zavést hospodářské sankce proti Rusku, i když na ně doplatí i některé jiné země. V Haagu to včera bez jakýchkoli skrupulí prohlásil americký prezident Barack Obama.

Americký prezident označil Rusko za »regionální mocnost«, která údajně ohrožuje sousedy spíš v důsledku své slabosti, než své síly. Obama přitom zcela ignoruje dlouhodobé agresivní chování USA jako samozvaného světového četníka! V Haagu ho dokonce nepřímo popřel...