Jdi na obsah Jdi na menu
 


Od atentátu k válce

30. 7. 2014

Generálmajor Miroslav Žižka při projevu před zahájením výstavy.

 

Výstava ke 100. výročí vypuknutí první světové války před Generálním štábem Armády ČR

V pondělí odpoledne byla před Generálním štábem Armády České republiky v Praze-Dejvicích slavnostně zahájena panelová výstava »Od atentátu k válce«. Expozice umístěná před budovou a přístupná zdarma veřejnosti je věnována stoletému výročí vypuknutí první světové války, což se stalo přesně na den 28. července, kdy Rakousko-Uhersko vypovědělo válku Srbsku.

Za přítomnosti válečných veteránů, české generality a dalších hostů vernisáž zahájil za nepřítomného náčelníka generálního štábu Petra Pavla jeho první zástupce generálmajor Miroslav Žižka. Ten mj. ve svém proslovu řekl: »Měsíc po atentátu na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d´Este učinilo mocnářství krok, jenž měl završit důmyslnou vojensko-diplomatickou hru o zachování prestiže podunajské monarchie jako středoevropské velmoci. Jenže tato nekompromisní a hazardní partie se aktérům vymkla z rukou. Spustila napříč Evropou válečnou řetězovou reakci, podmíněnou tehdejšími aliančními hrozbami. Ti nemnozí, kteří tehdy rozhodovali o osudech milionů lidí, nedomysleli dalekosáhlé důsledky svého jednání.

 

Mezi hosty byli také váleční veteráni z 2. světové války.

 

Válka, které se brzy začalo říkat světová či velká, vystavila českou společnost v mnohonárodnostním habsburském soustátí údělu z nejtěžších. Žádný z konfliktů v našich dějinách nestál tolik životů, žádný nezasáhl naši populaci tak masově a osudově... Odhaduje se, že v letech 1914 až 1918 válečnou službu ve vojsku nastoupilo přes milion Čechů, Moravanů a Slezanů. Za obět jich padlo více než 150 tisíc. Poslední válka Rakouska-Uherska byla pomyslně první československou. Vytvořila předpoklady a příležitosti k tomu, aby na jejím konci na troskách habsburské monarchie dosáhli naši předkové dříve nemyslitelného vzniku samostatného československého státu.«

Výstava zachycuje cestu Rakouska-Uherska do války. V úvodu se věnuje rakousko-uherskému politickému angažmá na Balkáně a vzájemné rivalitě se Srbskem. Zabývá se okolnostmi atentátu na Františka Ferdinanda d´Este a jeho choť v Sarajevu. V závěru zaznamenává reakci českých krajanů v zemích, které se ocitly ve válce s habsburskou monarchií.

Autorem výstavy je Tomáš Kykal, spoluautory Karel Straka a Jaroslav Láník. Fotografie poskytl Vojenský historický ústav.

(vs)
FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN