Jdi na obsah Jdi na menu
 


Od Švermy se mohou učit i poslanci

11. 11. 2014
Účastníci pietní vzpomínky na Jana Švermu u rodinné hrobky na městském hřbitově v Mnichově Hradišti. FOTO - Haló noviny/Radovan RYBÁK

Od Švermy se mohou učit i současní poslanci

 

Vzdáváme hold Janu Švermovi – člověku s velkým »Č«, brilantnímu novináři, odboráři, politikovi, poslanci – byl jediným poslancem prvorepublikového Národního shromáždění, který padl v boji s fašismem.

 

Nejen to znělo v pondělí od sochy Jana Švermy, jež deset let stojí na Čestném pohřebišti Olšanských hřbitovů v Praze, poblíž míst, kde sní svůj věčný sen osvoboditelé Prahy a bojovníci Pražského povstání, a také při pietním aktu ve Švermově rodišti - Mnichově Hradišti.

 

Na vzpomínkové setkání v Praze u příležitosti 70. výročí ode dne Švermovy smrti na svazích hory Chabenec v Nízkých Tatrách (zemřel 10. listopadu 1944) přišli jeho památku uctít zástupci vlasteneckých organizací a řadoví Pražané.

Jménem klubu komunistické strany v Poslanecké sněmovně (Šverma byl v letech 1935-1938 poslancem za tehdejší KSČ) promluvil jeho předseda Pavel Kováčik. Jej osobně zaujala práce Švermy-poslance. »I současní poslanci bez rozdílu politické strany se mohou učit od Švermy. Stál vždy na straně perzekuovaných, bojoval za jejich práva,« řekl Kováčik, jenž se seznámil se Švermovými parlamentními projevy. Současně poděkoval všem, kteří se zasloužili o to, že tato socha, jakož i některá další bronzová zpodobení pokrokových osobností, nezůstaly v depozitářích »či dokonce v hutích«, ale vrátily se na důstojné místo.

Boj proti fašismu neskončil

»Nyní u nás běží projekt ‚Paměť národa‘,« pokračoval Kováčik. »Žádný národ nemá jednostrannou paměť. Paměť národa není jen paměť Václava Havla a perzekuovaných v 50. letech, ale také paměť o takových lidech, jako byl Jan Šverma,« prohlásil a vyzdvihl, že osobnost Švermy symbolizuje také odvaha. Při ústupu partyzánů odmítl nastoupit do posledního letadla, jež by jej z centra bojů bezpečně dovezlo do týlu, zůstal mezi partyzány a za to zaplatil cenou nejvyšší. Statečnost Švermy a dalších protifašistických bojovníků nás zavazuje i dnes, vyzval dále. »Boj proti fašismu totiž neskončil. Podívejme se na fašismus na Ukrajině, podívejme se na řadu zemí, kde se derou k moci politici s velmi hnědým programem!« varoval.

Jménem organizace, jež sdružuje antifašisty a vlastence, promluvil první místopředseda ÚV Českého svazu bojovníků za svobodu Emil Kulfánek, jehož doprovodil válečný veterán, svobodovec Václav Přibyl. »Pro nás byl Jan Šverma vlastenec, antifašista, antinacista, který své síly věnoval úsilí za vytvoření jednotné fronty proti fašismu, pak boji proti fašismu a obnově svobodné Československé republiky,« vzkázal Kulfánek všem, kteří »se nestydí plivat na Jana Švermu«. ČSBS je nestranickou organizací, která nedělí lidi podle politické příslušnosti či víry, nýbrž jí jde o pravdivou interpretaci dějin, zdůraznil.

Kytici k soše Jana Švermy od akademického sochaře Nykla položili také první místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek, předseda Spolku českých novinářů Karel Mevald, za Slovanský výbor ČR Eva Holečková, jménem KV KSČM Praha a klubu zastupitelů v ZHMP Marta Semelová. I zástupci Haló novin a jejich vydavatele a. s. Futura položili kytici, stejně tak Společnost Julia Fučíka, LKŽ ad. Na závěr účastníci zazpívali čs. hymnu, neboť Šverma padl za věc Čs. republiky.

Odkaz stále oslovuje

 

Účastníci setkání u Švermovy sochy v Praze na Olšanských hřbitovech. FOTO - Haló noviny/Monika HOŘENÍ

 

Uctění památky národního hrdiny Jana Švermy se uskutečnilo v pondělí také na hřbitově v Mnichově Hradišti. U hrobky Jana Švermy promluvili poslanec Stanislav Grospič (KSČM), slovenský velvyslanec v ČR Peter Weiss a Jaroslav Kunst, předseda Městského výboru KSČM v Mnichově Hradišti.

»V dějinách Čechů a Slováků jsou osobnosti, jejichž odkaz přesahuje svým významem období jejich života. Jsou to osobnosti, jejichž odkaz neustále oslovuje, protože je svým obsahem vysoce aktuální a zaměřuje se na současnost,« uvedl ve svém projevu Grospič. Podle jeho slov jsou v dějinách také okamžiky, kdy je třeba se zastavit a vzdát úctu právě těm, kteří za svobodu svých nejbližších, ale i obou našich národů, neváhali položit svůj vlastní život tak jako Šverma. »Ten svojí větou ‚musel bych se stydět‘, odmítl návrat z povstaleckého území,« zdůraznil Grospič.

Slovenský velvyslanec uvedl, že vyjadřuje úctu všem Čechům, kteří bojovali ve Slovenském národním povstání spolu s příslušníky dalších národů. »Bojovali za to, aby se Hitlerovi nepodařilo uskutečnit jeho světovládné plány,« uvedl mj. ambasador. Poté připomenul, že při vzpomínce na Švermu je zřejmé, že idea společné Evropy se zrodila z reflexe toho, co se na konci 30. let stalo, a z reflexe vzniku druhé světové války.

Vzpomínkovou akci, které se zúčastnilo více než sto lidí, organizovaly OV KSČM v Mladé Boleslavi spolu se ZO KSČM v Mnichově Hradišti za podpory Středočeského KV KSČM. Mezi dalšími hosty aktu byli například poslanec Jan Klán, stínový ministr vnitra Zdeněk Maršíček (oba KSČM) a vnučka Jana Švermy Bedřiška Kopoldová.

V odpoledních hodinách pokračovala vzpomínka na Jana Švermu v mnichovohradišťském kinosále, kde byla pokřtěna publikace kolektivu autorů (pod vedením historičky Hany Kráčmarové) nazvaná Národní hrdina Jan Šverma.

(mh, rad)

 Audio 1: Stanislav Grospič