Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odbory: Zdravotnictví musí být resuscitováno

FOTO - Pixabay
Marková: Důležité je, aby si to poslechl i pan ministr Babiš, který tvrdí, že ve zdravotnictví je peněz dost.

 

Nedostatek peněz ve zdravotnictví a omezování péče v nemocnicích kvůli chybějícím lékařům a sestrám by měli řešit šéfové koaličních stran a krajů. Svoláno zřejmě bude i mimořádné plénum tripartity, v níž zasedají zástupci státu, zaměstnavatelů a zaměstnanců.

Novinářům to po společném jednání Českomoravské konfederace odborových svazů, Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče a České lékařské komory řekl šéf odborů Josef Středula. »Situace v českém zdravotnictví ohrožuje vývoj české ekonomiky. Myslíme si, že je nutno zahájit velmi intenzivní léčbu pacienta, který byl v tomto případě přivezen na akutní péči a musí být resuscitován,« uvedl Středula. »Problémy přesáhly možnosti jednoho resortního ministra,« míní prezident komory Milan Kubek. Záchranu nelze podle odborů a komory provést bez přílivu peněz, bez zásahu do státního rozpočtu a bez dohody koaličních stran.

Kvůli nedostatku peněz omezují nemocnice provoz některých oddělení či je zavírají. Například v chirurgických oborech 92 procent oddělení zajišťuje péči jen díky nadměrným přesčasům. Podle odborů a komory se v nemocnicích hromadně nedodržuje zákoník práce ohledně přesčasů. Komora, lékařské a zdravotnické odbory i nemocnice požadují zvýšení odvodů státu za děti, důchodce či nezaměstnané, aby do tří let mohly stoupnout platy zdravotníků celkem o 30 procent.

Středula připomněl, že koalice má v programovém prohlášení zvyšování odvodů státu. Situaci by měla zohlednit také při přípravě střednědobých rozpočtových rámců. »Konkrétní požadovanou částku neřekneme. Nejdeme vyhrožovat, chceme hledat krizový scénář, chceme, aby si vláda uvědomila akutnost situace. Otázka není, zda do zdravotnictví peníze dát, nebo ne, ale kolik, aby se personální situace stabilizovala,« řekl.

 

 

 

K nalití peněz musí dojít neodkladně

Společné jednání šéfů koaličních stran a krajů uvítala stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková (KSČM). »Zástupci krajů mají nejlepší informace o tom, jak vážně je ohrožena zdravotní péče tím, že v některých nemocnicích je nedostatek jak lékařů, tak nelékařského personálu. Důležité je, aby si to poslechli zástupci všech koaličních stran, především pan ministr Babiš, který tvrdí, že ve zdravotnictví je peněz dost, že je tam není třeba přidávat a má se šetřit v rámci resortu,« řekla Marková našemu listu. Jde podle ní o nesprávné tvrzení a ministr financí by měl přistoupit na navýšení příjmů do zdravotního pojištění tak, aby se systémově řešily dlouhodobé problémy, které způsobilo podfinancování resortu v minulých letech. »Neznamená to ale, že by se nemělo hledat efektivní uplatnění těchto prostředků. Mělo by se pokračovat v dalším zlepšování systému hrazení péče a také v odhalování korupce a dalších nešvarů ve zdravotnictví. Nicméně v tuhle chvíli je nalití většího množství peněz v rukou současné vlády a mělo by se to udělat neodkladně,« dodala Marková.

Zapojení krajů do řešení vítá i předseda Asociace krajů Michal Hašek.

»Asociace krajů přijímá výzvu. Jsme zřizovateli podstatné části veřejných nemocnic a otázka výše platů se nás bezprostředně dotýká. Vedle lékařů však chceme spravedlivé odměňování také pro zdravotní sestry a další nelékařský personál,« uvedl Hašek.

(jad)