Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odbory chtějí zaměstnanost a slušné pracovní podmínky

28. 4. 2014

 

 

 

Druhým dnem pokračoval v sobotu VI. sjezd Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Mezi odboráře přišli prezident republiky Miloš Zeman i premiér Bohuslav Sobotka. Sobotka přislíbil odborářům pravidelné navyšování minimální mzdy, prezident Zeman tuto iniciativu vlády uvítal.

»Plně podporuji úsilí o další zvyšování minimální mzdy, protože lidé by měli mít motivaci chodit do práce a nežít na sociálních dávkách. Plně podporuji úsilí odborů nejenom o zvyšování mezd v rámci ekonomických možností, ale také o udržení pracovních míst,« řekl Zeman.

»To tempo, jakým budeme postupovat, bude záležet na vývoji ekonomiky, na vývoji průměrné mzdy, na vývoji produktivity práce. Za druhé bude záviset na výsledku dialogu v tripartitě čili na těch doporučeních, která nám tripartita v této souvislosti dá,« uvedl Sobotka.

Navýšení minimální mzdy o 500 korun na 9000 korun hrubého navrhla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Kabinet požádal sociální partnery, aby se k jejímu návrhu vyjádřili. Debata bude na programu příštího jednání tripartity.

Účast zaměstnanců na řízení

Prezident se v sobotu také vyslovil pro větší zapojení zaměstnanců do řízení podniků. Chtěl by též, aby měli podíl na ekonomickém úspěchu firmy, v níž pracují. »Nestačí jen bojovat za zachování pracovních míst, nestačí jenom bojovat za mzdy. Je třeba bojovat i za vyšší účast odborů a zaměstnanců obecně při řízení jejich podniků,« řekl Zeman. Je lepší vyplatit zaměstnancům podíl na úspěchu podniku, než vyvádět peníze na zahraniční účty, upřesnil.

Minimální mzda by se měla navyšovat každý rok. »Skončilo zmrazení minimální mzdy a každý rok povedeme sociální dialog o tom, jak by se minimální mzda měla zvýšit. A ten cíl, který vláda deklarovala v programovém prohlášení, je 40 procent průměrné mzdy v České republice - cíl, ke kterému bychom se měli dostat,« upřesnil Sobotka.

Obnovení ekonomického růstu

Sjezd přijal prohlášení, které za hlavní cíle ČMKOS do roku 2018 stanovuje zaměstnanost a slušné pracovní podmínky. Mimo jiné se v něm uvádí, že ČMKOS bude usilovat, aby se kupní síla českých zaměstnanců zvyšovala a postupně přibližovala evropskému průměru. Za hlavní cíl vyjednávání v tripartitě považuje ČMKOS podporu opatření, která povedou k obnovení ekonomického růstu v ČR založeného především na využití kvalifikované práce. Obnovení ekonomického růstu považují odbory za nejvýznamnější prostředek pro snižování současné vysoké nezaměstnanosti. Požadují aktivnější roli státu při podpoře tvorby pracovních míst, rekvalifikacích a při přípravě kvalifikovaných pracovních sil v souladu s požadavky trhu práce. ČMKOS bude rovněž prosazovat znovuzavedení náhrady mzdy v době prvních tří dnů pracovní neschopnosti.

Možnost změnit směřování EU

Pro budoucí postavení českých zaměstnanců jsou velmi důležité květnové volby do Evropského parlamentu, připomínají odboráři. Bude se rozhodovat, zda směřování EU zůstane nadále v rukách těch, kteří postupně likvidují evropský sociální model.

Nyní jsme svědky postupného procesu sociální dezintegrace Evropy. Bohatnoucí horní příjmové skupiny se oddělují od zbytku společnosti, na dno padají stále početnější skupiny obyvatelstva. Dvacetimilionová nezaměstnanost v EU se stává podhoubím pro šíření neplnohodnotných, prekérních forem práce. EU se dostatečně nebrání tlakům nadnárodních společností, které už dnes mohou vydírat své subdodavatele a celé státy, varují odboráři.