Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odmítáme snahy o překrucování historie

30. 6. 2019

 

Komunistická strana Čech a Moravy se rozhodně ohrazuje vůči stupňujícím se požadavkům Sudetoněmeckých krajanských spolků vůči České republice, nehorázným požadavkům představitelů zemské vlády spolkové země Bavorsko, které zazněly na červnovém Sudetoněmeckém krajanském sněmu v německém Řezně.

Za velice závažné považujeme přímou účast na tomto sněmu velvyslance České republiky v SRN a jeho slova pronesená v neděli v závěru sněmu. Česká diplomacie tím vykročila cestou představitelů KDU-ČSL Daniela Hermana a Pavla Bělobrádka. Ti našli společnou řeč s předsedou Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernardem Posseltem a bavorským ministrem vnitra Horstem Seehoferem uspořádat v příštích dvou až třech letech sněm Sudetoněmeckého landsmanšaftu v České republice. Je tragické, že tyto myšlenky našly následovníky ve straně Pirátů vyjádřením poslance Jana Lipavského, který vlastenecky smýšlející občany označil za „jakési pseudonárodovce“ a „čertíky vyskakující z krabičky“. Je smutné, že se k této cestě hlásí i někteří představitelé sociální demokracie jako Michaela Marxová, bývalá ministryně práce a sociálních věcí. Toto je pro KSČM naprosto nepřijatelné. Důrazně se distancujeme od této politiky KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů, překrucujících historii a největší utrpení českého a slovenského národa v době nacistické poroby.

Slova a výzvy, které zazněly v Řezně, jen podtrhují nebezpečí, které pro Českou republiku a její občany vyplývá například i z nedávného rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové, jímž potvrdil přiznání více jak tří miliardového majetku šlechtickému rodu Walderode v rozporu s poválečnými dekrety prezidenta republiky. Státní orgány nesmí toto rozhodnutí ponechat bez povšimnutí.

O ničem jiném, než o útoku na českou státnost a svébytnost českého národa, svědčí i neustálé snahy znovu postavit v Praze na Staroměstském náměstí Mariánský sloup, stržený jako symbol habsburské nadvlády při vzniku Československé republiky 3. listopadu 1918.

KSČM varuje před neustálým překrucováním a útoky na naší historii, státnost a národní svébytnost. Vyzývá Vládu České republiky, aby tyto snahy v rámci právě rovnoprávného a mírového soužití národů Čechů a Němců nepodceňovala, nepřehlížela a rázně je odmítla.

VV ÚV KSČM

Autor: 
VV ÚV KSČM