Jdi na obsah Jdi na menu
 


ODS »soptí« nad obviněním Nečase

Také Zbyněk Stanjura coby předseda poslaneckého klubu ODS odmítá obvinění svého bývalého »šéfa«. FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy je politická korupce součástí demokratického systému!

Obvinění expremiéra Petra Nečase (ODS) je pokusem o kriminalizaci politiky, při němž jde o demokratický politický systém a jeho pravidla hry, řekl ve středu novinářům šéf ODS Petr Fiala. Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan podle exministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) v případu prokázal absolutní neznalost ústavního práva a stal se jednoznačně škůdcem demokracie. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) by podle něj měla řešit jeho budoucnost. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to odmítl.

»Tady už nejde o korupci, nejde ani o Petra Nečase, nejde o ODS, nejde o pravici a levici, ale teď už jde o demokratický politický systém a jeho pravidla hry. Dosazování do různých funkcí je součástí demokratické politiky, ať se nám to líbí, nebo ne,« prohlásil Fiala. Nelze podle něj dělat experimenty na lidech a obvinit expremiéra jen proto, abychom »nalezli odpověď na zásadní otázky celospolečenského významu«, jak uvedlo olomoucké vrchní státní zastupitelství.

Válková by se podle Blažka měla okamžitě zabývat personální situací na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci. Ištvan se prý stal »jednoznačným škůdcem demokracie« a jako takový nemůže a nesmí vést tak podstatnou složku státní moci. Každým dnem, kdy pokračuje ve funkci, podle Blažka škodí státu.

»Nemyslím si, že by vláda měla do tohoto konkrétního vyšetřování zasahovat a nebylo by šťastné, kdyby uprostřed tohoto procesu docházelo k nějakým personálním změnám v systému státního zastupitelství,« odmítl dnes výzvu ODS Sobotka. »Pokud jde o tu kauzu trafik, já si myslím, že je to především politická kauza a jenom nezávislý soud může rozhodnout, jestli tato politická kauza má i trestněprávní souvislosti,« řekl rovněž.

Blažek také tvrdí, že olomouckému státnímu zastupitelství dozor a vyšetřování případu nepřísluší. Podle člena sněmovního ústavně-právního výboru Marka Bendy by dříve nebylo možné, aby se kauzou zabývalo olomoucké zastupitelství, když věcně náleží do Prahy. Další vyšetřování na Moravě umožnila vyhláška, kterou vládě předložila ministryně spravedlnosti úřednického kabinetu Marie Benešová. ODS bude proto tlačit na Válkovou, aby vyhlášku zrušila. Pokud tak neučiní, podá ODS ústavní stížnost na její zrušení. Válkovou kvůli tomu budou ve čtvrtek ve Sněmovně interpelovat.

Benešová jednoznačně odmítla účelovost dané vyhlášky. »Oni ve všem vidí zradu a drama, hlavně, když je za tím Benešová, tak vždycky po mně vystartují,« řekla na adresu ODS. Vyhláška byla doprovodem novely zákona o státním zastupitelství, novela ale neprošla vládou Jiřího Rusnoka, a na situaci tak podle Benešové dočasně reagovala právě vyhláška. »Já si myslím, že jestliže pan Ištvan to takhle sdělil, tak to musí mít sakra kovaný. To on ví, do čeho jde,« uvedla také k obvinění.

»Zmíněnou úpravu iniciovalo Nejvyšší státní zastupitelství, nikoli ministerstvo spravedlnosti,« reagovala na tvrzení ODS o vyhlášce mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Dodala, že návrh prošel řádným připomínkovým řízením, kdy jej posuzovala mimo jiné i Bezpečnostní informační služba. K připomínkám jej navíc dostaly krajské a vyšší soudy i státní zastupitelství.

Policie Nečase viní z podplacení ve spojitosti s kauzou kolem bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra. Nečas to odmítá, podle něj šlo o normální politické vyjednávání. Obvinění považuje za mstu za trestní oznámení na šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V této větvi případu jsou vedle Nečase obviněni bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová, nynější Nečasova manželka, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

Kriminalizace politiky nebo zájem lidu?

 

»V této kauze se určitě dal další vývoj čekat a nyní je celá věc na orgánech činných v trestním řízení,« sdělil Haló novinám stínový ministr spravedlnosti KSČM Stanislav Grospič a dodává. »ODS se nyní snaží celou záležitost zpolitizovat, v podstatě zvolila možnost obhajoby všeho, co je spojeno s její politikou, s jejím působením ve vládě i s jejími předchozími předsedy.« Podle něj je nyní třeba celou věc řádně prošetřit, aby se ukázalo, kde je jaký podíl odpovědnosti. »Pevně věřím, že orgány činné v trestním řízení postupují v souladu se zákonem a s tím, co zjistily,« říká Grospič.

I ministryně Válková si myslí, že nejlepší je nechat nyní věc na orgánech činných v trestním řízení a hodlá je nechat v klidu pracovat. »Samozřejmě jsem byla také překvapena, asi jako všichni, že to přišlo nyní, ale tím nechci říkat, že by to mělo být později, nebo dříve,« řekla novinářům Válková, s tím, že považuje za dobré, aby se politici báli, zda nepřekročili hranici mezi politickým vyjednáváním a korupčním jednáním.

Podle žalobců jde v trestní věci expremiéra Nečase hlavně o to, zda mají poslanci vykonávat mandát v zájmu všeho lidu. Na svém webu to uvedlo olomoucké vrchní státní zastupitelství, podle nějž má zodpovězení této otázky zásadní celospolečenský význam. Předmětem trestního stíhání je podle žalobců důvodné podezření, že stíhaná osoba byla v době od října 2012 do ledna 2013 účastna na nabídnutí a následně poskytnutí neoprávněné osobní výhody »konkrétním osobám v postavení úředních osob«. A to v souvislosti s projednáváním návrhu na změnu daňových zákonů, který vláda 6. září 2012 předložila sněmovně. Cílem nabídnutí osobní výhody údajně bylo dosáhnout schválení tohoto zákona.

»V této trestní věci jde o zodpovězení zásadní otázky celospolečenského významu, zda v procesu projednávání a schvalování zákonů, které ovlivňují život všech občanů, se mají poslanci ve smyslu svého ústavního slibu řídit svým nejlepším vědomím a svědomím a mandát vykonávat v zájmu všeho lidu, nebo zda a nakolik je přípustné, aby jejich rozhodování mohlo být ovlivňováno slibem nebo poskytnutím osobních výhod,« napsalo vrchní státní zastupitelství.

V případě prokázání viny hrozí Nečasovi podle trestního zákoníku jeden rok až šest let vězení, propadnutí majetku nebo pokuta. Nečas jakoukoliv korupci popírá.