Jdi na obsah Jdi na menu
 


ODS chce dostat Filipa z vedení sněmovny

6. 2. 2014

Vojtěch Filip na archivním snímku při projevu na Kunětické hoře. FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN
 

Občanští demokraté navrhují odvolání Vojtěcha Filipa (KSČM) z funkce místopředsedy sněmovny. Oni ho tam nikdy nechtěli, a tentokrát se stalo záminkou jeho vyjádření k úmrtí bývalého funkcionáře KSČ Vasila Biľaka.

»Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým. Co se týče historické role Vasila Biľaka, je třeba konstatovat, že není možné měnit historii a je beze sporu faktem, že byl jedním z iniciátorů pozvání sovětských vojsk. Dnešní doba se na zvací akt dívá různými pohledy,« uvedl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

Bývalá šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) novinářům ve čtvrtek sdělila, že jí vadí Filipovo vyjádření o okupaci. Chce získat podporu TOP 09, ČSSD a lidovců. »Právě pro toto vyjádření budu chtít, aby Česká strana sociálně demokratická, aby KDU-ČSL jako dvě strany, demokratické strany, vyvodily nějaký postoj k tomuto vyjádření, a budu chtít a budu navrhovat, aby tyto dvě strany se přidaly k nám při návrhu na odvolání Vojtěcha Filipa z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny,« uvedla. Části Filipova vyjádření označila za eufemismus. »Tedy okupace není okupace,« uvedla. Zvací akt podle ní byl desítky let nezpochybnitelnou hanbou. Hlasování o odvolání se chce ODS pokusit zařadit na program jednání sněmovny buď v pátek, nebo v úterý.

»Je právem každého poslance něco takového navrhnout. Je potom věcí Poslanecké sněmovny, zda ten návrh schválí nebo neschválí. Podle mého názoru jde pouze o politický krok ODS, která je dezorientovaná, její sjezd nic nevyřešil,« reagoval pro náš list Vojtěch Filip.

U sociální demokracie ODS podporu nenajde. »S obhajobou role Biľaka přirozeně nesouhlasím, ale není to důvod ke změnám ve vedení sněmovny, které odráží výsledky voleb, a je to tak v pořádku,« napsal ČTK premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. »Já si myslím, že pan Biľak byl zločinec, protože pozvat sem okupační vojska je zločin a je to vlastizrada. Na druhou stranu se domnívám, že poměry ve sněmovně stejně nedovolí, aby byl (Filip) odvolán,« sdělil novinářům v reakci na výzvu ODS šéf lidovců Pavel Bělobrádek. O případném hlasování se prý klub musí poradit, ale nepředpokládá, že by někdo z lidovců komunistu ve vedení dolní komory podpořil. Připomeňme, že Vojtěch Filip byl zvolen místopředsedou dolní komory parlamentu hned v prvním kole volby, a hlasy mu dalo 151 poslanců, zatímco Pavel Bělobrádek získal 133 hlasů! Dnes je z boží vůle předsedy ČSSD Sobotky a díky své aroganci sice místopředsedou vlády a jeho strana koaliční stranou, s velkou oblibou občanů se však kasat nemůže.