Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odvedenci možná budou muset povinně cvičit

17. 4. 2015
FOTO - www.kvv-hradeckralove.army.cz

 

 

Armáda předpokládá, že by ročně při obnovených odvodech mohla odvést 50 000 až 70 000 lidí. Cvičení by pak mohla být místo dobrovolných povinná.

Na tiskové konferenci to řekli náměstek ministra obrany Daniel Koštoval a zástupce náčelníka generálního štábu František Malenínský.

Vláda na počátku dubna schválila novelu branného zákona, která počítá s obnovením povinných odvodů v době míru pro muže i ženy. Pomocí nich chce armáda reagovat na zhoršující se bezpečnostní situaci ve světě, získat přehled o zdravotním stavu populace a ochotě lidí podílet se v případě ohrožení země na její obraně.

Pokud Parlament novelu schválí, začne armáda znovu s odvody od roku 2017. Týkat se bude těch, kterým bude v daném roce 18 let. Podle statistik tohoto věku každoročně dosáhne asi 100 000 Čechů a Češek. »To orientační číslo, se kterým by se dalo kalkulovat, je, že kolem 50 až 70 procent z toho počtu můžeme počítat, že by byli odvedeni,« uvedl Malenínský na dotaz, s kolika odvedenci armáda ročně počítá.

Novela nadále počítá s tím, že účast na vojenských cvičeních v době míru by byla dobrovolná. Koštoval připomněl, že v Parlamentu se debatuje ale i o tom, zda by tato účast nemohla být pro odvedence povinná. »Pokud odvedeme 100 000 lidí, co to vlastně znamená? Máme pro ně vybavení? Jak je vycvičíme? Budou připraveni na úkoly, k jejichž plnění byli odvedeni?,« položil zásadní otázky stínový ministr obrany KSČM Alexander Černý.

»Pokud Parlament rozhodne, že musíme provádět povinná cvičení, tak je to pro nás úkol, který budeme muset splnit a najít veškeré metody a formy, jak tento výcvik zabezpečit,« poznamenal k tomu Malenínský.

Koštoval poté zdůraznil, že vše je nakonec hlavně otázkou peněz. »Taková tříměsíční cvičení pro všechny odvedené by znamenala v první řadě najmout další vojáky, kteří je budou cvičit,« uvedl.