Jdi na obsah Jdi na menu
 


Omezení prodeje o svátcích je krok správným směrem

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

 

Obchodníkům, kteří by porušili zákaz prodeje o vybraných svátcích, by hrozila až pětimilionová pokuta. Počítá s tím senátní návrh na omezení prodejní doby v obchodních řetězcích, který bude schvalovat horní komora.

Omezení prodejní doby v maloobchodech se snaží odbory prosadit už zhruba deset let. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula proto ocenil snahu senátorů tuto situaci řešit, návrh označil za vstřícný kompromis směrem k zaměstnancům obchodů. Předloha totiž nepočítá s uzavřením obchodů o nedělích nebo na všechny svátky, ale jen sedm vybraných dní v roce.

»V sousedním Německu neexistuje možnost nakupovat během nedělí, i ve svátky zůstávají obchody zavřené. U nás jsme zvolili kompromis, který je velmi mírný, zavřeno má být jen sedm vybraných svátků v roce. To je elementární vstřícnost směrem k zaměstnancům, kteří jsou mnohdy nuceni pracovat během nedělí i svátečních dní,« uvedl po setkání s šéfem odborů minulý týden předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Návrh v prvním čtení podpořili oba komunističtí senátoři. »Omezení prodeje o svátcích schvalujeme, myslíme si, že je načase tento krok udělat a přispět tak k tomu, aby rodiny byly o svátcích pohromadě,« řekl našemu listu senátor Václav Homolka (KSČM). Pokud normu tento týden horní komora schválí v závěrečném hlasování, předloha postoupí do sněmovny. I tam může podle dřívějšího vyjádření Marty Semelové (KSČM), členky sněmovního výboru pro sociální politiku, počítat s podporou komunistických poslanců. »Naprosto souhlasím s tím, aby obchodní řetězce měly o svátcích zavřeno. Jejich zaměstnanci jsou už tak odíráni, dělají za velmi nízké mzdy a ještě k tomu dělají od nevidím do nevidím včetně sobot, nedělí a svátků,« řekla Haló novinám. Je přesvědčena, že opatření nebude mít negativní dopady na zaměstnanost a kvůli omezení prodeje o svátcích k žádnému propouštění nedojde. Pravice s návrhem nesouhlasí, označila ho za zásah do svobodného podnikání a omezování lidské svobody.

Pokud vás dále zajímá, zda v současnosti existují nějaké regulace prodejní doby obchodů, čtěte pondělní tištěné Haló noviny.